Vjernici uvrijeđeni
0

Playboy se izvinjava zbog slike gole Djevice

Sarajevo-x.com
Golišavi model koji je na naslovnici meksičkog izdanja magazina Playboy asocirao na Djevicu Mariju, izazvao je opšte negodovanje, posebno zato jer se na kioscima pojavio samo nekoliko dana prije festivala posvećenog Isusovoj majci u ovoj zemlji. Iz američkog ureda kompanije uputili su u petak izvinjenje, saznaje Reuters.

Playboyev novi broj izašao je u prodaju 1. decembra, baš kada u Meksiku počinje hodočašće Djevici od Guadalupe. Sporni model na sebi nije imao ništa osim bijelog komada platna preko glave i grudi. Djevojka čija slika se našla na naslovnici stoji pored obojenog prozorskog stakla, a ispod je na španskom napisano "Obožavamo te, Maria". Ime modela je Maria Florencia Onori.

Prema vjerovanju, Djevica od Guadalupe pojavila se u 16. stoljeću indijanskom rataru i ona je jedna od najcjenjenijih ikona tamošnjih katoličkih vjernika, koji svake godine odlaze u baziliku u Mexico Cityju na jedno od najvećih svjetskih hodočašća posvećeno upravo njoj.

U izjavi kompanije Playboy Enterprises Inc, koja ima sjedište u Chicagu, stoji da je meksično izdanje magazina štampano po licenci, ali da ova kompanija nije odobrila naslovnu stranu.

"Iako Playboy Mexico nije imao namjeru da naslovnica ili snimci ikoga uvrijede, shvatamo da je ipak bilo uvredljivo, te u ime Playboya Mexico šaljemo izraze našeg iskrenog izvinjenja", stoji u izjavi.

Raul Sayrols, izdavač meksičkog Playboya također se oglasio izjavom u kojoj kaže: "Slika ne predstavlja i nije imala namjeru da predstavlja portret Djevice od Guadalupe ili bilo koje vjerske figure. Namjera je bila da se na naslovnici dočara renesansno raspoloženje."

Sporno izdanje Playboy Mexica štampano je u 100.000 kopija.