Moda i ljepota
0

Peter Lindbergh - čovjek koji je stvorio supermodele

Klix.ba
Lindberghova kultna fotografija
Lindberghova kultna fotografija
Peter Lindbergh je njemački fotograf koji je 1989. godine napravio jednu od najprepoznatljivijih naslovnica Voguea u historiji ovog američkog časopisa.

Fotografijom se počeo baviti slučajno. Prvi fotoaparat kupio je da bi fotografisao djecu svog brata.

"Djeca su potpuno nesvjesna nekih stvari, s njima sam naučio snimati", prisjetio se.

Lindbergh je većini poznat po crno-bijelim fotografijama najpoznatijih modela devedesetih godina. Kate Moss, Naomi Campbell i Linda Evangelista samo su neka od imena za čiji je uspjeh zaslužan.

Kreirao je editorijale magazina, naslovnice albuma i kampanje. Njegov objektiv zabilježio je i mnoge glumice poput Julianne Moore i Charlotte Rampling i muzičare poput Tine Turner i Daft Punka.

Iza njega su dvije veoma uspješne modne izložbe: "The Fashion World of Jean Paul Gaultier" te retrospektiva rada dizajnerskog dua Viktor & Rolf.

Nedavno je u Rotterdamu otvorena izložba “Peter Lindbergh: A Different Vision on Fashion Photography”, a moguće je kupiti i istoimenu knjigu u izdanju Taschena.

Peter Lindbergh: A Different Vision on Fashion Photography
Peter Lindbergh: A Different Vision on Fashion Photography

"Peterovi najznačajniji radovi upravo su oni sa supermodelima devedesetih. Odrastao je s njima i još uvijek rade zajedno", izjavio je Thierry-Maxime Loriot, kustos holandske izložbe, u povodu izdavanja nove knjige "Peter Lindbergh: A Different Vision on Fashion Photography".

Iako tvrdi da je era supermodela gotova, Lindbergh i dalje sarađuje sa nekoliko njih: Larom Stone, Mariacarlom Boscono, Kate Moss i Kirsten McMenamy.

Izložba u roterdamskom Kunsthalu otvorena je do 12. februara 2017. godine.