Foto: AFP
Američki medicinski stručnjaci upozoravaju radnike u gastronomiji, a posebno one koji rade u restoranima i barovima u kojima je dozvoljeno pušenje, da se bilježe velike količine otrova u tijelu radnika i to poslije samo jedne smjene na poslu. Ovo opažanje je utoliko značajno jer je pušenje osnovni uzrok raka pluća.
Istraživači su pregledali radnike nepušače iz Oregona koji su samo poslije osam sati rada u baru u kojem se puši imali značajne količine otrova u svome tijelu. Studija o radnicima nepušačima koji su zbog poslovnih obaveza stalno izloženi dimu cigareta objavljena je u američkom časopisu "Public Health".
U istraživanju su učestvovala 52 radnika nepušača. Rezultati su na kraju studije pokazali da se nivo otrova u tijelu radnika svakog sata povećava za 6%. Pasivno pušenje odgovorno je za 3.400 oboljenja od raka pluća godišnje i to samo u SAD-u.
Možda vas zanima
Pokazalo istraživanje
Najveće greške koje ljudi čine tokom seksa: Zbog njih ne postižete zadovoljstvo
Prvi smo ga posjetili
Bingo City Centar se otvara sutra na Ilidži: Evo šta nudi novi tržni centar u Sarajevu
Vezani članci
Nove kategorije proizvoda
E-cigarete, grijani duhan, nikotinske vrećice: Šta medicinska struka kaže o njima?
Stručnjaci nezadovoljni