Chanel 5
0

"Parfem s mirisom žene" slavi 90. rođendan

FENA
Neprolazni i neprevaziđeni Chanel 5, koju je Coco Chanel opisivala kao "parfem s mirisom žene", ove godine proslavlja 90. rođendan.

Čuveni parfem, nastao davne 1921., i dalje privlači i omamljuje, a istraživanja govore da svakih 55 sekundi nađe novog kupca u nekom kraju svijeta.

Holivudska diva Marillyn Monroe je odlazila na spavanje "ogrnuta" samo njime, a najljepše žene su mu pozajmljivale svoje lice na reklamama.

Mitskom parfemu počast ovih dana odaje i pariski muzej D'Orsay čiju će fasadu do 28. januara krasiti ogromna bočica ukrašena s 1.200 kristala.

Od trenutka kada je kreiran, Chanel 5 je bio jedinstveni parfem koji je plijenio mješavinom 80 različitih mirišljavih sastojaka sadržanim u elegantnoj bočici koja je ostala do danas gotovo nepromjenjena.

Za svoj parfem Coco Chanel je odabrala ono najbolje - ruža i jasmin s juga Francuske, jilang-jilang s Filipina...

Sama mu je dala i ime koje je ušlo u legendu.

"Lansiram kolekciju 5. maja, petog mjeseca u godini, ostavimo mu broj koji nosi i koji će mu biti sretan", kazala je slavna modna kreatorka nakon što je izabrala mješavinu u flašici s brojem pet od nekoliko uzoraka koji su joj predstavili njeni saradnici.

Uvijek u društvu najljepših žena svijeta, Chanelu 5 su svoje lice pozajmljivale neke od najpoznatijih manekenki i filmskih ikona, kao nedavno francuska glumica Audrey Tautou ili prije nje lijepa Australka Nicole Kidman.

Među ljepoticama Chanel 5 su bile još i američka glumca Eli Mekgrou ("Ljubavna priča"), top model Laureen Hutton i francuske dive Catherine Deneuve i Carol Bouquet.