Anketa
0

Pamet ili ljepota - dilema i dalje postoji

Sarajevo-x.com
Vječno pitanje je li bolje biti pametan ili zgodan još nikad nije dobilo svoj konačni odgovor. Prema posljednjem ispitivanju američkog javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u utorak, 25 posto ispitanika više bi voljelo pobijediti u takmičenju za "Američkog top modela" nego primiti Nobelovu nagradu za neko epohalno dostignuće.

Iako je 75 posto žena istaklo kako bi bile voljne da obriju svoju glavu kad bi znale da će to nekome spasiti život, pa makar on bio i stranac, više od pola ispitanih priznalo je da bi poželjele da njihovi prijatelji do kraja života ostanu debeli, ukoliko je to uslov da one budu zgodne.

Ostaje otvorena i dilema da li se udati zbog ljepote ili bogatstva partnera. Polovina ispitanih od 18 do 24 godine starosti odgovorilo je da bi se prije udale za ružnog muškarca koji ima milione.

Anketa koju je provela američka TV mreža Oxygen bila je usmjerena na ispitivanje mišljenja mladih žena, a njome je utvrđeno da čak 88 posto onih koje imaju od 18 do 34 godine nema ništa protiv da daruje vlastiti mobilni telefon, nakit ili kozmetiku kako bi zadržale prijatelja kraj sebe.

"Kao što se pokazalo, žene su danas kompleksna kombinacija altruiste i materijaliste, ispraznih, nesigurnih, lojalnih i sebičnih stvorenja. Ova anketa pokazuje dihotomiju u svakom od nas", stav je doktorice Jenn Berman.

Istraživanje je obuhvatilo 2.000 žena, a rezultate je objavio Reuters.