Moda i ljepota
0

Otvorit će se Muzej mode u Rimu

Sarajevo-x.com
Rim
Rim
U Rimu je planirana izgradnja muzeja mode u kojem bi bili izloženi i čuvani odjevni predmeti slavnih ličnosti i dizajnera koji su ostavili traga u historiji mode i dali svojevrstan pečat modnoj industriji. Muzej mode trebao bi biti otvoren sljedeće godine u Rimu.

Sjedište muzeja trebalo bi biti u vili Doria Pamphili koja je od 1957. godine zvanično u vlasništvu grada Rima. Vilu okružuje park veličine devet kilometara kvadratnih što ga čini najvećim parkom u Rimu.

Muzej će na poklon dobiti oko 200 odjevnih predmeta koji su pripadali slavnim ličnostima i koje su kreirali poznati dizajneri. Jedan od tih odjevnih predmeta je i vjenčanica koju je svojevremeno nosila američka glumica Linda Christian.

Večernje haljine ikona međunarodnog filma kao što su Rita Hayworth, Elizabeth Taylor i Ava Gardner upotpunit će kolekciju, prenosi austrijski dnevnik Die Presse. U Muzeju mode naći će se i odjevni predmeti koji su krasili tijela Jacqueline Kennedy, Edde Mussolini i Soraye.

Pored odjeće, u muzeju će se naći i fotografije, modni časopisi i skice koje su obilježile četrdesete i pedesete godine proteklog stoljeća. Ukupna vrijednost predmeta koji će biti izloženi iznosi 3,5 miliona eura, a zvanično bi se muzej trebao otvoriti u septembru 2008. godine.