Moda i ljepota
0

Osuđen zbog protuzakonitog prisluškivanja mobitela prinčeva

FENA
Clive Goodman, 49-godišnji urednik kraljevske rubrike u britanskom tabloidu "News of the World" je jučer osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog protuzakonitog prisluškivanja privatnih mobitela članova kraljevske obitelji, uključujući prinčeve Williama i Harryja.

Zajedno s Goodmanom je na šest mjeseci zatvora osuđen 36-godišnji privatni detektiv Glen Mulcaire, koji je organizirao prisluškivanje.

Zbog cijele afere je Andy Coulson, glavni urednik "News of the World", već ranije bio podnio ostavku.

Afera je izbila u novembru 2005. godine kada je princ William posumnjao da su strogo čuvani detalji o njegovoj ozljedi koljena u "News of the World" procurili prisluškivanjem mobitela.

Kraljevska obitelj se za pomoć obratila policiji, čija je istraga razotkrila dobro osmišljeni sustav prisluškivanja, pri čemu su novinari koristili nezakonito dobijene PIN-brojeve prinčeva kao i cijelog niza slavnih osoba, uključujući fotomodel Elle McPherson.

Goodman i Mulcaire - koji inače ima vlastitu tvrtku koja bogatim klijentima nudi zaštitu privatnosti - su uhapšeni u oktobru. I Goodman i Mulcaire su pred sudom priznali krivnju, a njihovi odvjetnici su se ispričali prinčevima.

"News of the World", osnovan 1843. godine, je jedan od najstarijih britanskih tabloida, a od godine 1969. se nalazi u vlasništvu kontroverznog medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.