Moda i ljepota
0

Osobe koje piju vino žive zdravije od onih koji piju pivo

Sarajevo-x.com
Osobe, koje piju vino, kupuju i zdraviju hranu u usporedbi sa osobama koje vole pivo, zaključak je nove danske studije objavljene u utorak na Internetu.

Šestomjesečno istraživanje je pokazalo da su osobe koje u prodavnicama kupuju vino kupovale i veće količine maslina, voća, povrća, ribe, suhog mesa i mliječnih proizvoda u odnosu na konzumere piva.

Kupci piva su više kupovali smrznuta jela, hladetinu, svinjetinu, janjetinu, grickalice, proizvode bogate šećerom, puter, margarin i sokove.

Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje Erik Skovenborg i Morten Groenbaek,uz pomoć još dva doktora, su prikupili i analizirali 3,5 miliona potrošačkih računa iz 98 prodavnica iz perioda od 30. septembra 2002. godine do februara 2003. godine.

"Naši rezultati su potvrdili zaključke međunarodnih studija prema kojima konzumeri vina nastoje jesti što više voća, povrća i ribe, te rijetko konzumiraju masnu hranu, u odnosu na osobe koje vole piti druge vrste alkoholnih pića.", izjavio je Erik Skovenborg.

Otkriveno je i da su konzumeri vina većinom visoko obrazovane osobe sa visokim primanjima, te psihološki zdravije osobe.

Interes pomenutih naučnika za kupovnim navikama danskih potrošača pobudila je serija studija objavljenih u danskim medijima koje sugeriraju da se, u odnosu na ljubitelje piva, umjereni ljubitelji vina susreću sa nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i nekh vrsta raka.