Moda i ljepota
53

Okrunjena nagradom gay ikone: Andreja Pejić na naslovnici magazina Attitude

Klix.ba
Australska zvijezda porijeklom iz BiH Andreja Pejić, koja je bila najpoznatiji androgini, a promjenom spola postala najpoznatiji transrodni model, osvojila je Icon Award nagradu magazina Attitude za gay osobe. Pejić krasi i ovomjesečnu naslovnicu magazina.

Uz Pejić u magazinu su i dobitnici drugih nagrada: glumac Wentworth Miller, TV voditelj Alan Carr, aktivistia Omar Sharif Jr i model Pietro Boselli.

Za novembarsko izdanje magazina Pejić govori o životu izbjeglica, vezama sa slavnim transrodnim ženama i problemima koje imaju transrodne osobe.

Foto: Attitude
Foto: Attitude

"Moje iskustvo kao izbjeglice oblikovalo je moj život, kao i to što sam transrodna osoba. To je odlučilo gdje ću živjeti, gdje ću ići u školu - sve. Suosjećam s roditeljima koji strahuju kako da tretiraju svoje dijete koje je drugačije, ali ako potražite pomoć medicinskih zajednica da postane ono što jeste, istražite podatke, činjenice i iskustva, vaše dijete će biti sretnije jer će sa tranzicijom početi ranije. A da ste drugačiji znate još kao dijete. Jednostavno znate. Mislim da se danas slavni muškarci plaše zabavljati sa transrodnim ženama javno jer valjda moraju biti odraz muškosti ili šta već. Sigurna sam da će se to promijeniti sljedećih nekoliko godina", kazala je Pejić.

Pejić je rođena u Tuzli, a tokom rata izbjegla je s porodicom u Australiju. Krasila je naslovnice brojnih magazina još dok je bila androgini model te je glumila u serijama.

Foto: Attitude
Foto: Attitude

Nosila je kreacije Gaultiera, Vivienne Westwood i Marca Jobsa, a u 23. godini postala je prvi transrodni model fotografisan za Vogue.

Novi broj magazina Attitude izlazi 12. novembra.