Moda i ljepota
279

Od prstenja do ekstravagantnih ogrlica: Bosanka izrađuje unikatni nakit od rajsfešlusa

Piše: M. N.
Ručno izrađen nakit uvijek obraduje pripadnice ženskog spola jer je riječ o unikatnom komadu koji krasi tijelo ili glavu. Izrađuje se od različitih materijala, a Suana Kriještorac-Barukčić iz Sarajeva je sigurno prva u našoj zemlji koja ga je počela praviti od rajsfešlusa.

Ovu neobičnu ideju počela je provoditi u djelo prije dvije godine. U razgovoru za Klix.ba ističe kako je, poput svake žene, uvijek voljela i željela imati komade nakita koji se razlikuju od uobičajenog koji svakodnevno viđate na ženama.

"Željela sam nešto što nema baš svako, što je unikatno i posebno. Tako sam počela najprije sebi izrađivati rajfove za kosu i brošiće. Nakon izrađenih prvih komada od nekih drugih materijala, moja sestra je u razgovoru spomenula da bih možda njoj mogla napraviti prsten, ali od rajsfešlusa. Izrada tog prstena je bila veliki izazov, međutim, rješavajući upravo taj zadatak shvatila sam da je rajsfešlus dosta podatan materijal od kojeg mogu nastati razne jednostavnije, ali i neke vrlo zahtjevne kreacije", rekla je Kriještorac-Barukčić.

Tada je pokrenula i svoj brend pod nazivom Maooo koji privlači sve veći broj žena. Među njenim kreacijama su prstenje, minđuše, rajfovi, broševi, ogrlice, torbe i još dosta toga. Ističe kako još ni sama ne zna odakle joj inspiracija. Njene kreacije nastaju kada sjedne, uzme materijale i počne ih slagati.

"Za to vrijeme u glavi mi se polako počne nazirati slika o konačnom izgledu komada koji radim. Za neke zahtjevnije oblike ogrlica ponekad nacrtam skicu na papiru prije nego ih počnem izrađivati", kazala je.

Njen nakit se može nositi uz razne odjevne kombinacije od dnevnih do elegantnih, a mogu ga nositi osobe svih dobi.

"Do sada sam izrađivala nakit za manje-više sve dobne grupe - od dječijih rajfova za kosu i šnalica do ekstravagantnih ogrlica za žene različite dobi. Najčešća reakcija je iznenađenje kada shvate da se radi o rajsfešlusu i naknadno je oduševljene kada nakit koji nose bude primijećen i dobiju kompliment. Najčešće kažu da je kreativan, jedinstven i domišljat", rekla je Kriještorac-Barukčić.