Moda i ljepota
0

Od 1. novembra SOS linija za pomoć oboljelima od karcinoma dojke

FENA
Od 1. novembra bit će uspostavljena besplatna SOS linija za pomoć i pružanje informacija oboljelima od karcinoma dojke. Broj telefona je 080-02-02-10.

Pozivom na ovaj broj telefona ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati i utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati bit će moguće razgovarati i dobiti savjet od volonterki koje su se i same sučile s tom bolešču.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu istaknuto je da je cilj prevencija karcinoma dojke i pružanja savjeta ženama koje su oboljele od te bolesti ili imaju sumnju s tim u vezi. Naglašeno je da putem ove telefonske linije neće biti pružani medicinski savjeti niti će se preporučivati institucije ili ljekari.

Broj SOS linije istaknut je na informativnom vodiču koji je danas predstavljen. Realizirano je to u okviru projekta osnaživanja zdravlja žena "Pružimo ruke ka boljem životu" partnerskih organizacija "Novi pogled" iz Mostara, "Renesansa" iz Sarajeva, Udruženja žena Tuzla iz Tuzle i "Iskra" iz Banje Luke. Projekt je implementiran pod pokroviteljstvom American Jewish Joint Distribution Committe (JDC) i američke Fondacije Susan Komen.

Informativni vodič sadrži korisne informacije potrebne ženi oboljeloj od karcinoma dojke, ali i ostalima kao što su osnovni pojmovi vezani za karcinom, samopregled, pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i adrese institucija u kojima se tim ženama pruža zdravstvena zaštita.

Predstavnice četiriju udruženja istaknule su danas da je karcinom izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Stoga su one i istaknule da bi posebno važno bilo omogućiti da se sve žene u BiH, koje se suočavaju s tom bolešću, liječe pod istim uvjetima. Trenutno je pitanje liječenja i zdravstveno osiguranje žena oboljelih od karcinoma dojke u raznim dijelovima BiH regulirano na različite načine.

Za sutra je u Mostaru planirana dvodnevna konferencija na kojoj bi predstavnice udruženja koja se bave karcinomom dojke iz cijele BiH trebalo da se susretnu i razgovaraju s medicinskim stručnjacima.