Magazin "Brigitte"
0

"Obične" žene umjesto supermodela na naslovnicama

SRNA
Giuseppina Minopoli na naslovnici magazina "Brigitte"
Giuseppina Minopoli na naslovnici magazina "Brigitte"
Njemački modni magazin Brigitte za naslovnu stranu svog novog broja angažovao je "običnu" ženu i tako započeo "zabranu" angažovanja super modela.

Na naslovnoj strani najnovijeg izdanja Brigitte nalazi se 29-godišnja nastavnica historije Sybille Zschaber, obučena u crvenu svilenu haljinu.

Ona je jedna od šest "normalnih žena" koje je Brigitte odabrao za januarski broj nakon što je urednik lista Andreas Lebert najavio da više neće angažovati modele koje zarađuju plate sa šestocifrenim brojkama.

Lebert je u oktobru najavio "zabranu pojava super modela" nakon što je dobio pisma od više stotina žena koje se žale da nemaju ništa zajedničko sa modelima u magazinu te da više neće da gledaju "kosti koje štrče". 

Prema njegovim riječima, modeli koje je godinama koristio "Brižit" toliko su mršavi da su urednici morali da ih "udebljavaju" putem kompjuterskog programa Photoshop. 

"To je uznemiravajuće i ništa nema zajedničko sa našim čitaocima", rekao je Lebert.

Magazin je najavio da će ubuduće angažovati samo "obične žene" za modele u narednim brojevima.
Brigitte je pokrenuo kampanju "normalne žene za modele" krajem prošle godine i tvrdi da se oko 20 000 žena koje čitaju ovaj magazin prijavilo kao potencijalni kandidat.

Kampanja magazina izazvala je kontroverzu i jedan od veterana njemačke modne scene Karl Lagerfeld opisao je one koji kritikuju mršave modele kao "debele mumije koje jedu jeftinu brzu hranu" i da ih je na to navela ljubomora.

Prema njegovim riječima, "niko ne voli da vidi okruglu ženu".