Moda i ljepota
2

Novi udar na Miss svijeta: Indonežani organiziraju izbor ljepote za muslimanke

Klix.ba
Ovogodišnje takmičenje za najljepšu djevojku svijeta, koje se održava u Indoneziji, ne prestaju potresati skandali. Nakon protesta tvrdokornih islamista, organizatori Miss svijeta se sada suočavaju sa još jednim izazovom.
Foto: AFP
Foto: AFP

Naime, u Indoneziji se u srijedu organizira slično takmičenje, ali samo za muslimanke. Glavni organizator izbora Muslimah World, Eka Shanti, je kazao da je to odgovor "islamskog svijeta" na Miss World.

"Muslimah World je izbor ljepote, ali su uvjeti za učešće dosta različiti od onih na Miss svijeta. Takmičarke moraju biti religiozne, uzor mladima i pokazati da znaju balansirati između duhovnosti i modernog načina života", rekao je Shanti AFP-u.

Ovo je najnovija akcija usmjerena protiv izbora Miss svijeta čiji organizatori su već morali odustati od dijela showa u kojem bi se takmičarke predstavile u kupaćim kostimima.

U izboru Muslimah World učestvovat će 20 djevojaka iz Irana, Malezije, Bruneja, Bangladeša, Nigerije i Indonezije. One će nositi prikladnu žensku muslimanski odjeću, a Shanti kaže kako je ovo izvrsna prilika da se mladim ženama pokaže da se ne moraju skidati da bi bile lijepe.

Foto: AFP
Foto: AFP

Također, takmičarke će morati citirati ajete iz Kur'ana.

"Mi ne želimo samo da pokažemo da se ne slažemo sa izborom za Miss svijeta već želimo našoj djeci pokazati da imaju izbora", ističe Shanti.

Organizatori Miss svijeta ove godine su imali mnoštvo problema u konzervativnoj Indoneziji pa su na kraju morali premjestiti takmičenje iz Džakarte na Bali gdje pretežno žive hindusi.