Moda i ljepota
0

Novi način liječenja AIDS-a

Klix.ba
Novi pristup liječenju AIDS-a predviđa dvije faze - istjerivanje virusa na vidjelo i potom njegovo ubijanje otrovnim antitijelima, prenosi PLIVA.

Tehnika lociranja i ubijanja neaktivnih imunih ćelija zaraženih HIV-om djeluje na miševima i uskoro će se isprobati na majmunima, kažu istraživači sa univerziteta California iz Los Angelesa (UCLA).

To ne bi bio lijek, ali bi moglo pomoći ljudima da prestanu uzimati snažne koktele lijekova koji mogu držati virus po strani, ali uzrokuju ozbiljne nusposljedice, od proljeva do srčanih bolesti.

"Naši rezultati pokazuju mogućnost da se HIV istjera iz skrovitih mjesta u tijelu", izjavio je Jerome Zack s instituta za AIDS univerziteta UCLA.

Visokoaktivna antiretrovirusna terapija (HAART) može osobe zaražene HIV-om održavati zdravima desetljećima, ali nije učinkovita kod latentnih virusa, koji mogu vrebati unutar imunih ćelija godinama, a možda i cijeli život.

Američki naučnici su stvorili sistem u dvije faze koji predviđa da se najprije djelomično aktiviraju ćelije u kojima se virus skriva, poslije čega se uništavaju prije nego što virus uspije pobjeći.

Oni napadaju T-ćelije koje miruju. T-ćelije su ćelije imunološkog sistema koje HIV najčešće napada, a one mogu ostati neaktivne dugo vremena.

Kad su neaktivne, lijekovi protiv HIV-a ne mogu ih pronaći i djelovati protiv virusa koji je u njima.

"Otprilike u jednoj od milion T-ćelija nalazi se latentni virus AIDS-a kojem antiretrovirusni lijekovi ne mogu ništa", rekao je Zack.

"Kako bi on postao vidljiv, i podložan napadu, morate ga aktivirati", pojasnio je.

Dosadašnji pokušaji da se to učini bili su neuspješni jer aktiviranje svih T-ćelija u pacijentovu tijelu može uzrokovati potencijalno smrtnu bolest.

Zato su Zack i njegovi suradnici upotrijebili dvije tvari kako bi samo djelomično aktivirali T-ćelije, interleukin-7 (IL-7) i prostratin.

"Oni djeluju na određeni smjer aktivacije, ali ne pokreću ćelije u potpunosti", rekao je Zack.

U tom trenutku ispaljuju "navođeni projektil" - antitijelo na koje je "zalijepljena" molekula toksina difterije.

"Budući da je antitijelo povezano s molekulom toksina, upada u stanicu, koju toksin ubija prije nego što se stvori mnogo virusa", objasnio je Zack.

Taj je postupak bio uspješan na miševima, kod kojih je očistio 70 do 80% svih latentnih T-ćelija, a da pritom nije pogreškom napadao zdrave stanice.

Idući korak u istraživanju će biti na majmunima zaraženim umjetno stvorenim ljudsko-majmunskim virusom nazvanim SHIV.

No Zack ne vjeruje da bi taj postupak mogao ponuditi kompletno izlječenje, jer se vjeruje da se HIV skriva i na drugim mjestima, uključujući i neke moždane ćelije.