Moda i ljepota
0

Njemački političari sve bolesniji

FENA
Lider njemačke kovladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Matias Platzek dao je ostavku na položaj iz zdravstvenih razloga. Njega će privremeno zamijeniti pomoćnik predsjedavajućeg SDP-ja Kurt Bek, prenijeli su mediji citirajući u ponedjeljak krugove bliske toj partiji.

Platzek, koji je ujedno i premijer njemačke istočne države Brandenburg, prije desetak dana iznenada je izgubio sluh i 29. marta je prebačen u bolnicu.

Iznenadno gubljenje sluha često se povezuje sa stresom i može da bude opasno po život ukoliko se pravilno ne liječi.

Platzek je, kako je sam rekao, doživio nervni slom, imao probleme s krvotokom i sluhom, i to je osnovni razlog zašto je odlučio da podnese ostavku na mjesto šefa partije.

Kao šef partije, Platzek je odnio najubjedljiviju pobjedu u historiji SPD-a, osvojivši 99,4 posto glasova na izborima 15. novembra 2005. godine.

Njemački političari, koji rade i do 16 sati dnevno, često su na udaru stresa, koji važi kao glavni razlog za bolesti i prisilne pauze.

Platzekov prethodnik Franz Muentefering je za vrijeme jednog izbornog mitinga u septembru pao u nesvijest, zbog čega je morao na brojna istraživanja i medicinske pretrage. Muentefering je u jeku kampanje morao otkazati veliki broj obaveza i otići na 'bolovanje'.

Političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Wolfgang Behmer, koji je i predsjednik vlade istočnonjemačke pokrajine Saksonija- Anhalt, 2003. godine je morao zbog problema s krvotokom uzeti 'pauzu' u radu.

Nekadašnji ministar odbrane Peter Struck (SPD), koji je krajem osamdesetih godina doživio dva infarkta je, također je 2004. godine imao problema s krvotokom, koji su zatim uznapredovali do moždanog udara.

Na listi onih koji su imali zdravstvenih problema i Gregor Gizi, predsjednik frakcije 'Partije ljevice', koji je 2004. godine imao lakši infakrt.

Savezni poslanik 'Zelenih' Albert Schmidt je 2003. godine doživio lakši udar, a u istoj godini njegova partijska koleginica Katrin Gehring-Ekart gubitak sluha, koji u medicini važi kao posljedica stresa.