Moda i ljepota
0

Nerastvorljiva vlakna mogla bi da smanje rizik od dijabetesa

FENA
Nerastvorljiva vlakna, koja se mogu naći u cijelim zrnima žitarica i mnogim vrstama povrća, mogla bi da spriječe razvoj dijabetesa poboljšavajući iskoristljivost hormona insulina u organizmu.

Zaključak je istraživanja obavljenog na Njemačkom institutu za ljudsku ishranu, čiji su rezultati objavljeni u američkom specijalizovanom časopisu “Dajabitis Ker” (Diabetes Care).

Insulin reguliše nivo šećera u krvi, a opadanje osjetljivosti organizma na ovaj hormon prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, izvještava Rojters.

Postoje dva tipa biljnih vlakana - rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva se u vodi pretvaraju u želatinastu materiju i za njih se vjeruje da smanuju nivo helesterola i sasećera u krvi. Ovim vlaknima su bogate jabuke, bobičasto voće, ovas i mahunarke.

Nerastvorljiva vlakna prolaze kroz digestivni trakt manje-više neizmjenjena. Njemačko istraživanje na 17 gojaznih žena pokazalo je da se njihova osjetljivost na insulin poboljšala poslije samo tri dana konzumiranja hljeba obogaćenog nesvarljivim vlaknima.

Njemački istraživači preporučuju da se vlakna konzumiraju iz prirodnih izvora, najviše iz biljne hrane. Međutim, s obzirom da mnogi ljudi ne unose preporučenih 20 do 35 grama ovih materija dnevno, vlakna kao dodatak ishrani mogla bi da budu “pomoćno” rješenje.