Uradi sam
1

Neobična primjena sasvim običnih stvari

Sarajevo-x.com
Ziherice su nam sigurno svima zatrebale. U žurbi tek primijetite nedostatak na odjeći i posegnemo za zihericom. Onda slijedi muka kako zakopčati, a da se ne primijeti. Za takve prilike rješenje je ponudila bh. blogerka lillium čije savjete o ukrašavanju ziherica donosimo u nastavku.

Priredila: lillium

Sami ukrasite svoje ziherice da ih možete koristiti i kao ukras na farmericama, majicama, tašnama, rolkama. Sve što vam je potrebno je ziherica, konac ili trakica i pet minuta vašeg vremena.

Postoje dva postupka rada: debljim pamučnim koncem i satenskim trakicama, a vi sami odaberite materijal, boju koja vam odgovara i pustite mašti na volju. Ovo su samo prijedlozi, a vaša mašta oblikuje krajnji rad.

Na odabranom koncu napravite na kraju najobičniji čvor i provucite kroz rupicu ziherice. Zatim provucite kraj konca kroz suprotnu rupicu na ziherici. Zategnite konac i spremni ste za slijedeću fazu rada.

Slobodnu kraj konca savijte kao na slici da biste napravili prvi čvor. Zategnite konac i ponavljajte postupak do popunjavanja dužine ziherice.

Na kraju napravite još jedan čvor. Možete ostaviti duže krajeve na koje po želji možete nanizati perlice u istom tonu i tako dobijete još efektniju zakačku.

U svom odijevanju volim nositi šalove ili marame preko pantalona ili suknji. Sa ovim zihericama dobila sam originalan način za spajanje krajeva šala.

Isti je postupak s trakicama. Odaberite trakicu, na isti način ponovite faze rada, napravite čvorove. Da biste izbjegli vezivanje čvora na kraju rada, možete napraviti cvijet od ostatka trakice.

Krajnji rezultat: za samo pet minuta dobijate neobične sigurnosne zakačke.

Za one malo vještije, srebrena ili bakarna žica i perlice mogu dati neobične broševe.