Moda i ljepota
0

Naučnici otkrili razlog smrtonosnosti virusa španske gripe iz 1918. godine

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Virus koji je 1918. godine uzrokovao pandemiju španske gripe, koja je usmrtila više osoba nego što je poginulo u I svjetskom ratu, bio je tako smrtonosan jer je pokretao nekontroliranu reakciju imunološkog sistema kod oboljelih, objavili su naučnici.

U pandemiji iz 1918. godine umrlo je oko 50 miliona ljudi, što je najgora virusna pandemija u modernoj historiji, ali je razlog takve smrtonosnosti ostao misterija.

Naučnici su rekonstruiranim virusom španske gripe zarazili testne majmune, a onda su naučnim ispitivanjem otkrili karakteristike virusa, što bi moglo biti veoma značajno radi smanjenja smrtonosnog učinka budućih pandemija gripe.

Oni su otkrili da se virus replicira veoma brzo i proizvodi pretjerano reakciju imunološkog sistema zbog koje dolazi do uništenja pluća u roku od nekoliko dana.

''Umjesto da zaštiti zaraženog pojedinca, imunološka reakcija organizma pridonosi smrtonosnosti virusa'', izajvio je Michael Katze, profesor sa Univerziteta Washington iz Seattlea.

Naučnici su izjavili da njihovo otkriće, koje je objavljeno u magazinu Nature, sugerira da bi rana intervencija prema reakciji imunološkog sistema na infekciju mogla umanjiti broj umrlih uzrokovanih nekom budućom pandemijom.

Strahuje se da bi H5N1 virus ptičije gripe, koji je od 2003. godine usmrtio 161 od 268 zaraženih osoba, mogao pokrenuti pandemiju većih razmjera, u slučaju da pređe u oblik koji će biti više zarazan za ljude.

''H5N1 virus može, također, uzrokovati veoma ozbiljno oboljenje, a izgleda da to čini na način koji je veoma sličan djelovanju virusa iz 1918. godine'', izjavio je Darwyn Kobasa iz Agencije za javno zdravstvo Kanade i vodeći autor istraživanja.