Moda i ljepota
38

Nakon učešća u Germany's Next Topmodel: Ajša Selimović započinje međunarodnu karijeru u Berlinu

Piše: M. N.
Ajša Selimović je austrijska manekenka bh. porijekla koja je prošle godina ušla u finale showa Germany's Next Topmodel 2015 (GNTM). Privukla je pažnju svojim neobičnim i egzotičnim izgledom za koji je najviše zaslužena "majka priroda" i redovne vježbe. U razgovoru za Klix.ba Ajša govori o svom iskustvu i modnoj industriji u Njemačkoj.

Ajša ima 19 godina. Rođena je u Austriji, a trenutno živi u Njemačkoj u koju je došla prije nekoliko godina u okviru Au-Pair programa. Posao dadilje zamijenila je modnom pistom i poslom modela.

"Do GNTM nikada nisam radila kao manekenka, ali sam to željela biti od malih nogu. Ipak, kroz ovo takmičenje sam stekla mudrost i iskustvo te shvatila kako je svijet okrutan i surov. Nije sve tako sjajno kao što se predstavlja", kazala je Ajša za naš portal.

U ovom takmičenju koje je trajalo nekoliko mjeseci, djevojke su morale pokazati da su spremne za svijet modela, kreativne, inovativne i da imaju faktor "x". Mnogi korisnici društvenih mreža navijali su za našu Ajšu koja je završila na trećem mjestu. To joj je otvorilo brojna vrata pa su je angažovali dizajneri kao što su Amata s kojim bi trebala raditi u Dubaiju i Wolfgnang Joop iz Pariza.

"Radila sam u Berlinu na Fashion Weeku i mnoge revije raznih dizajnera, te sam radila fotosesije za časopise. Od maja sam u drugoj agenciji i želim da započnem međunarodnu karijeru, te budem uspješna", kazala nam je Selimović.

Iako mnoge privuče sjaj koji nudi takmičenje GNTM, Ajša ističe da nije sve tako lijepo kao što izgleda na ekranima.

"Ako neko ima potencijala da se bavi manekenstvom i želi biti model, smatram da ne treba početi karijeru prijavljivanjem na GNTM jer bez ovog takmičenja ima više šanse da uspiju u svijetu mode", rekla je ova ljepotica.

Tokom takmičenja često su hvalili njenu liniju, te krupne oči koje su joj davale egzotični izgled. Ona ističe kako je uvijek bila mršava, ali da pazi na ishranu i redovno vježba.

Iako je rođena u Austriji, a živi u Njemačkoj, Ajša zna bosanski jezik. Njeni roditelji su živjeli ovdje i izbjegli su tokom rata.

"Putovala sam svake godine u BiH i provedem u prosjeku dvije sedmice. Ali, zadnje dvije godine nisam imala vremena za odmor tako da nisam dolazila. Ove godine planiram sa svojim momkom ponovo posjetiti BiH i rodbinu", kazala je Ajša.

Visoka je 1,75 metara i ima tetovažu Hello Kitty koju je uradila za 18. rođendan. U svom predstavljanju za GNTM istakla je da voli putovati, ići na koncerte i družiti se. Kao dijete je bila nemirna i željela je biti modna dizajnerica. Danas sanja o velikim modnim revijama poznatih dizajnera.