Izbor za Miss Univerzuma
0

Najljepše djevojke stigle u Nha Trang

FENA
Nha Trang, najpoznatije ljetovalište u Vijetnamu koje je domaćin ovogodišnjeg finalnog takmičenja Miss Univerzum, danima živi u znaku ljepote, kakva dosad, u tom malom mjestu, nije viđena.

Nha Trang, koji je već ugostio ljepotice iz 80 zemalja, imat će priliku da se u svjetskim razmjerama afirmiše kao turistička destinacija u ponedjeljak 14. jula kad bude održan finalni događaj takmičenja za Miss Univerzuma koji će biti prenošen u 180 zemlja širom zemaljske kugle.

Ovo naselje, 440 kilometara sjeverno od najmnogoljudnijeg vijetnamskog grada Ho Ši Mina, opasano je plažom dužine sedam kilometara sa lijepim plavim, pa i zelenim nijansama mora, a svoju popularnost duguje i činjenici da je prosječna vlaga najniža u cijelom Vijetnamu, a morska voda topla tokom čitave godine, tako da je kupanje moguće u svako doba.

Grad ima oko 350 hiljada stanovnika. Osnovan tek početkom 20. stoljeća odlukom francuskih kolonijalnih vlasti koje su administrativnim dekretom objedinile više sela u jedno naselje, Nha Trang je mlad grad, ali demografi procjenjuju da će se njegov rast nastaviti velikom brzinom i da bi već 2020. populacija mogla da dostigne cifru od pola miliona.

Iako blagosloven prirodnim ljepotama kao što su more, plaže i više manjih ostrva u neposrednoj blizini, sam Nha Trang, zbog prosječne, nezanimljive arhitekture nema magijsku, primorsku atmosferu kakvu posjeduju najbolja svjetska ljetovališta, a redovi građevina uz obalu u centru grada čak kvare utisak koji daje široka i duga pješčana plaža.

Ipak, ovaj grad nije u potpunosti lišen arhitektonskih, odnosno kulturnih atrakcija. Historijski najvažniji lokalitet u Nha Trangu je maleni kompleks hinduističkog hrama posvećenog prevashodno božanstvu Po Nagar koji su između osmog i 12. stoljeća izgradili pripadnici naroda Čam. Ovaj hram sastoji se više iz minijaturnih svetilišta sa složenom, bogatom fasadom koji donekle podsjećaju na tornjeve, zbog čega je lokalitet poznat pod nazivom "Čam tornjevi". Danas su sačuvana četiri od prvobitnih sedam ili osam tornjeva, a najstariji postojeći toranj podignut je 817. godine za vrijeme vladavine kralja Harivarmana.

Narod Čam etnički pripada skupini malajskih naroda, i u prošlosti je imao moćno kraljevstvo po imenu Čampa koje je trajalo više od petnaest stoljeća i na vrhuncu moći zahvatalo prostor centralnog i južnog Vijetnama i veliki dio današnje Kambodže.

To drevno kraljevstvo, danas poznato po ruševinama kompleksa hramova u Mi Sonu u centralnom Vijetnamu i bogatoj zaostavštini fascinatnih kamenih statua, bilo je pod jakim kulturnim uticajem Indije i hindu kraljevstava u Indoneziji, te je kao svoju religiju usvojilo hinduizam sa akcentom na kultu Šive. Smatra se da danas oko 500.000 pripadnika ovog naroda živi u jugoistočnoj Aziji, od čega oko 100.000 u Vijetnamu, ali su oni sada listom muslimani, budući da su njihovi preci u poznom srednjem stoljeću primili islam.

"Pasterov institut" u Nha Trangu, koji je prije više od 100 godina osnovao čuveni francusko-švicarski bakteriolog Aleksander Jersin, otkrivač bacila uzročnika kuge i višegodišnji stanovnik Nha Tranga, u naučnom smislu je ponos ovog vijetnamskog primorskog grada.