Moda i ljepota
0

Nagli porast broja stanovnika u Kini

FENA
Kineske vlasti upozorile su da bi Kina mogla da se suoči sa naglim rastom broja stanovnika, obzirom da bogato stanovništvo ignorira zakone o planiranju obitelji, a u seoskim sredinama rano se stupa u brak, javili su kineski mediji.

Politika planiranja obitelji, koja se u Kini sprovodi od kraja 70-ih godina, predviđa da parovi u gradovima imaju jedno dijete, a u seoskim sredinama dvoje, kako bi se kontrolira rast broja stanovnika i očuvala prirodna bogatstva u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Zbog povećanja prihoda, stanovnici, koji su se nedavno obogatili, mogu sebi da priušte da prekrše propise i plate odgovarajuće novčane kazne, dok se u unutrašnjosti, također, krše propisi zbog tradicionalne želje za sinom.

"Broj bogatih ljudi i slavnih osoba, koji imaju više od jednog djeteta, brzo se povećava i gotovo 10 posto njih ima po troje djece", navodi se u istraživanju Nacionalne komisije za stanovništvo i planiranje obitelji.

Prema kineskom ustavu, muškarci mogu da stupe u brak s 22, a žene sa 20 godina. Vlasti ohrabruju kasno stupanje u brak i rađanje djece u kasnijim godinama u nadi da će to spriječiti nagli rast broja stanovnika. Kineske vlasti planiraju da do 2010. godine zadrže broj stanovnika ispod 1,36 milijardi, a do 2020. godine ispod 1,45 milijardi.