Moda i ljepota
0

Na našoj koži se nalazi više različitih živih vrsta nego u dobrom zoološkom vrtu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istraživači u potrazi za mikrobima otkrili su da ljudsku kožu „naseljava“ veliki broj različitih bakterija, čak 182 različite vrste, od kojih nekima to trajno stanište, a neke su tu samo privremeno.

„Nema potrebe za panikom“, kaže mikrobiolog dr. Martin Blaser sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u New Yorku. „Bakterije koje su otkrivene, već dugo vremena koriste čovjeka kao mjesto života, a neke od njih su veoma korisne.“

U istraživanju koje je objavljeno u magazinu američke nacionalne akademije nauka, navedeno je da su Blaser i njegove kolege uzeli uzorak kože sa nadlaktice šest zdravih osoba da bi proučili bakterijsku populaciju na ljudskoj koži – našem najvećem organu.

„Identificirali smo 182 vrste“, kaže Blaser u intervjuu. „Na osnovu tih brojeva, procjenjujemo da bi se na koži čovjeka moglo pronaći oko 250 različitih vrsta bakterija.“

„Poređenja radi, dobar zoološki vrt ima od 100 do 200 životinjskih vrsta. Tako možemo tvrditi da samo naša koža sadrži više živih vrsta nego jedan zoološki vrt. Bakterija je jednoćelijski mikroorganizam za kojeg se vjeruje da je bio prvi živi organizam na planeti Zemlji. Dok jedne bakterije uzrokuju bolesti, druge normalno borave u našim tijelima, a treće imaju veoma važnu ulogu, kao, naprimjer, bakterije smještene u našem probavnom sistemu“, dodaje Blaser

„Bez dobrih bakterija, naš organizam ne bi mogao preživjeti“, kaže dr. Zhan Gao, naučnik iz Blaserovog laboratorija, koji je bio uključen u istraživanje.

Istraživači su otkrili da u našem organizmu postoji više mikroba neko ljudskih ćelija i to za nevjerovatnih deset puta više. „Naši mikrobi su suštini dio našeg tijela“, kaže Blaser.

„Mislimo da većina ovih normalnih organizama štiti našu kožu. Pretjerano pranje dovodi do toga da uklanjamo odbrambene slojeve kože“, dodao je Blaser.