Moda i ljepota
0

Na aukciji prodana lubanja tiranosaura i kljova mamuta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lubanja ogromnog tiranosaura i kljova mamuta iz Ledenog doba prodane su u nedjelju na aukciji u New Yorku za ukupno 372 hiljade američkih dolara.

Na aukciji, na kojoj su izloženi i meteoriti te drugi predmeti, prikupljeno je ukupno 1,55 milijuna dolara.

"Ovo je najveća kolekcija iz historije prirode prodana na aukciji nakon 1955. kada je počela prodaja takvih predmeta", izjavio je ravnatelj aukcije David Herskowitz.

Ogromna, 80 centimetara duga lubanja tiranosaura prodana je nepoznatom kalifornijskom kolekcionaru za 276 hiljade dolara, što je treći na svijetu najveći iznos plaćen na aukciji za prethistorijski izložak.

Kljova krznenog mamuta, duga tri metra, koja je pronađena u sibirskoj tundri, prodana je nepoznatom telefonskom ponuđaču za 96 hiljada dolara.

Estetski željezni meteorit koji je otkriven u jugozapadnoj Africi prodan je za 32 hiljade dolara, a zlatni grumen iz zapadne Australije od 62 unce za 72 hiljade dolara.

Među 345 prodanih izložaka na aukciji je i 75 hiljada godina stara vučja lubanja, deset miliona godina star fosil pingvina pronađen u čileanskoj pustinji Atacama, višebojni kristal iz Afganistana, fosilna ploča s kosturom letećeg dinosaura, itd.