Carstvo plastike i "narko ljepote"
0

Mračna strana kolumbijskih ljepotica

Sarajevo-x.com
Druga najpoznatija stvar koju Kolumbija "izvozi" su bez sumnje njihove "prirodno lijepe" žene. No, svaka medalja ima dvije strane pa tako i ova.

Površnim posmatranjem žena na Fashion Weeku u Kolumbiji lako će se doći do zaključka su opsjednute estetskom hirurgijom i sumnjivim trendom "narko ljepote".

I ovaj modni događaj se našao u nastavku dokumentarca koji bilježi dešavanja iza scene na sedmicama mode. Daleko od sedmica mode u zapadnim gradovima New Yorku, Londonu, Parizu i Milanu, za koje se odavno vežu određeni stereotipi, pokazalo se da ni Kolumbija ne odudara.

Žene su naprosto savršene, njihova tijela pokriva tek poneka krpica, no puno je tu "plastike". Gomile kokaina samo su još jedan usputni detalj u životima ovih ljepotica.

Čvrste i podignute grudi, bujna figura, bronzana koža i bijeli zubi, to ne da je poželjno, nego je obavezujući izgled za svaku od njih. Plastična hirurgija je sasvim jasno postala pravilo, mada se o njemu ne govori otvoreno. Sedmica mode Moda Para El Mundo ima za cilj promovisati sve drugo samo ne modu. Doduše, kada su upitanji modni detalji tu je fokus stavljen na nakit i na štikle. No, kada se pojave "epske stražnjice" besmisleno je o bilo čemu drugom pričati.

Manekenke koje su mršave poput svake druge u svijetu možda su dobre dizajnerima kada nose njihovu odjeću, međutim ostatak države i dalje odaje počast zaobljenim Latinkama, u lokalnom govoru oslovljavanim kao "narko ljepotice".

"Nisam učestvovala na kolumbijskoj sedmici mode, jer imam viška masnoće. Ali, zadovoljna sam kako izgledam. Mislim da Fashion Week u Kolumbiji treba pokazati kolumbijsku modu i kolumbijske modele", kaže jedna od manekenki.

Dobro upućeni u toj zemlji tvrde da tamošnje žene moraju imati izgled pješčanog sata. "Usudila bih se reći da je to zbog narko trgovine", kaže jedna od djevojaka i dodaje da "Oni uvijek žele bujne žene s mnogim atributima koje otkrivaju. To se pomalo prenosi na modne događaje, odnosno postaje standard izgleda manekenki".

Ona kaže da je ljepota nešto što se podrazumijeva. Ukoliko je nemaš, kupi je! Estetske operacije su rješenje, ne samo za grudi, nego i za lice, stražnjicu, kompletno tijelo. Kaže i to da su u njenom razredu u školi većina djevojaka do 17 godina već imale i po nekoliko operacija, piše Daily Mail.

Dr. Juan Mejia, lokalni estetski hirurg je rekao kako se nagledao strašno loših pokušaja operacija, ali i to da je trend estetske hirurgije direktna posljedica lošeg obrazovnog sistema.

Mnoge djevojke iz radniče klase i najsiromašnijeg sloja društva uopće se više ne trude kada je u pitanju obrazovanje. U zemlji kakva je Kolumbija njihovi uzori su kraljice ljepote, žene koje su na osnovu svog fizičkog izgleda napredovale na društvenoj listi.