Moda i ljepota
0

Mozak- nova naučna saznanja

FENA
Mozak je i dalje jedan od, naučno gledano, najmističnijih organa, ali učestala su skeniranja unaprijedila znanja tokom zadnjih nekoliko godina.

Rezultati istraživanja tima naučnika s Univerziteta u Washingtonu pokazali su koja su područja mozga aktivna kada ljudi razmišljaju o nekim nadolazećim situacijama.

Pacijenti i volonteri koji su sudjelovali u istraživanju, zamoljeni su tokom skeniranja da se kreću ili misle na poseban način, uslijed čega su se u aktivnosti istaknula neka specifična područja mozga.

Ova je tehnika razvijena do razine koja naučnicima omogućuje da promatranjem tih aktivnih dijelova mozga gotovo mogu vidjeti o čemu pacijenti misle. Zadnji se projekti bave nečim što je karakteristično isključivo za ljudsku vrstu - mogućnošću kreiranja mentalnih slika događaja koji se tek trebaju dogoditi.

Tokom razmišljanja o budućnosti, aktivna su tri područja mozga, koja se aktiviraju i tokom kretanja tijela, što znači da ljudski mozak, kada razmišlja o budućnosti, čini to u obliku potencijalnih kretanja i akcija koje će se tada događati.