Moda i ljepota
13

Modni kreator Istok Bratić: Pionir sam modnog perfomansa u BiH

Klix.ba
Haute couture 2015. "In love again" naziv je najnovijeg projekta modnog dizajnera Istoka Bratića, koji već godinama važi za jednog od najoriginalnijih modnih kreatora domaće modne scene.

Istok je za 33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, tačnije 4. novembar kada je planirana njegova revija u Domu Oružanih snaga BiH, spremio dvije kolekcije visoke mode, žensku i mušku.

"Naziv kolekcije je 'In love again'. Inspirisana je francuskom školom visoke mode i velikana Yvesa Saint Laurenta. Kolekcija donosi novu eleganciju skoro bez elegantne crne boje, koja je inače boja visoke mode. Yves Saint Laurent je bio majstor boja i nekonvenconalnih kontrasta tako da i kolekcija 'In love again' predstavlja sublimaciju mog dosadašnjeg rada", kazao je Istok Bratić.

Visoka moda je njegova specijalnost, a da li će publika imati priliku vidjeti kolekciju drugih stilova.

"Dizajneru mog senzibiliteta francuska visoka moda je dio habitusa. Odražava u potpunosti moju umjetničku estetiku. Podržavam tezu da u modi postoje krojači i umjetnici koji osim kolekcije predstavljaju teatarski čin. Sama revija kod takvih je izražaj umjetničkog habitusa samog autora kolekcije .Tako su i moje modne revije kombinacije muzičkog koreografskog i modnog izražaja. Pionir sam modnih perfomansa na ovim prostorima. Ipak kao i svaki profesionalac mogu, želim da radim i pret-a-porter kolekcije. Nemam problema da radim kolekcije drugih stilova. Ipak vjeran sam svojoj estetici", kazao je Bratić.

Često ističe da voli francusku modu, te modne kreatore poput Yvesa Saint Laurenta, ali Bratić sanja o samostalnoj reviji na pariskom fashion weeku. Smatra da je za svakog dizajnera veliki uspjeh prezentirati i sebe i svoj rad na jednom prestižnom fashion weeku poput sedmice mode u Parizu.

"Uvijek sam imao i imam standarde svjetskih sedmica mode. Jedna od mojih odlika je što uvijek imam mnogo spremljenih modela što često bude problem organizatorima", izjavio je modni kreator kome su poslovni planovi uvijek prisutni, a uskoro planira putovanje u centar svijeta London koji ima veliki uticaj na njega i njegov modni izričaj.