Moda i ljepota
3

Modni dizajneri izučavaju klimatske promjene, nema razlike između godišnjih doba

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nepredvidivi vremenski uslovi kao što su hladna proljeća, blage zime i kišovita ljeta u posljednje vrijeme predstavljaju velike probleme i izazove za modne dizajnere koji se muče kako bi dizajnirali odjeću pogodnu za nagle promjene.

Dizajneri sada ne znaju kakve će vremenske prilike vladati u vrijeme kada se njihove odjevne linije nađu na policama i u izlozima butika, a u slučajevima kada promaše odjeća ostaje u radnjama dok se cijena ne spusti toliko da naudi prodaji.

Dizajneri sve više počinju praviti odjeću koja nije namijenjena ni za jednu sezonu isključivo.

"Upravo zbog čestih i naglih promjena temperatura, danas uopće i ne postoji razlika između zime, proljeća, ljeta i jeseni", kazao je Jason Wu, dizajner odjeće.

Zbog ovog razloga, sve više trgovaca i dizajnera zapošljava klimatologe kako bi im pomogli u predviđanju vremenskih prilika, a Modni institut u New Yorku uveo je novi kurs naziva Prediktivna analitika planiranja vremenske prognoze.

Kurs je kreiran kako bi privukao interes studenata za prodaju i dizajniranje te ima za cilj pomoći svijetu mode da se uhvati ukoštac s klimatskim promjenama.

Studenti su shvatili kako je pogrešno oslanjati se na vrijeme od prošle godine, s obzirom na to da prošlogodišnje vremenske prognoze nisu relevantne.