Svjetski dan kravate
0

Modni detalj zbog kojeg izgledate uspješno i dostojanstveno

Klix.ba
Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan kravate. Zvuči čudno, ali ovaj modni detalj, koji danas nije namijenjen isključivo muškarcima, dobio je svoj dan 2008. godine, kada je nama susjedna Hrvatska proglasila 18. oktobar Danom kravate.

Historija ovog modnog detalja počinje krajem 16. stoljeća. Izumljena je 1630-ih godina, kao detalj koji su nosili muškarci - pripadnici hrvatske vojske.

Francuzi je preuzeli u 17. stoljeću

Evropom se raširila u 17. stoljeću. Među prvima su je prihvatili Francuzi, a kasnije i druge evropske zemlje. Francuski pisac Francois Chaille u svojoj knjizi “La Grande Historie de la Cravate” piše:

" … Oko 1635. godine, nekih šest hiljada vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici".

Naziv "cravate", kako je zovu Francuzi, nastao je od izgovaranja riječi "Croate" na francuskom jeziku.

Namijenjena buržoaziji

Kravata je dugo bila modni detalj buržoazije te je predstavljala simbol kulture i elegancije. Danas, ona predstavlja ljudsko dostojanstvo, samopouzdanje, uspješnost i poslovni duh, te se nosi u svečanim prilikama. Ona za sebe "veže" slobodu i odgovornost te podstiče ljude da komuniciraju na dostojanstven način.

"Dok su ranije kravate bile 'rezervisane' samo za starije muškarce, danas je ona detalj koji rado nose i mlađi muškarci. Muškarac koji nosi kravatu izgleda poput džentlmena, pametno i kao čovjek koji ima stila", rekao je stilista i dizajner poslovne odjeće za muškarce Tom Sawyer Waistcoats.

Najveća krvata oko Arene u Puli

U martu 1997. godine u Hrvatskoj je osnovana neprofitna ustanova Academia Cravatica, koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Na današnji dan 2003. godine izvedena je autorska instalacija Marijana Bušića "Kravata oko Arene“. Čak 450 kilograma teška i 808 metara duga crvena kravata zavezana je oko Arene u Puli. Ovaj jedinstveni događaj okupio je hiljade turista, a ovaj je spektakl vidjelo više od milijardu ljudi putem svjetskih televizijskih stanica.

"Ravnotežom između svoje lepršavosti s jedne strane i čvora s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage kravata ima epohalnu važnost", rekao je tada Bušić.

Kravate nose i žene

Iako je bila sašivena isključivo za muškarce, kravatu su kao modni detalj počele nositi i žene. Ona je danas često dio uniforme koju žene nose u restoranima ili hotelima te u školama. Žene u Americi su počele nositi kravatu kao dio casual odjeće. Ovaj trend popularizirala je glumica Diane Keaton, koja je nosila kravatu u filmskoj ulozi Annie Hall 1977. godine. Kravata je službeno postala istaknuti modni dodatak za žene u Evropi i SAD-u 1993. godine.