Moda i ljepota
4

Modna savjetnica supruge premijera Velike Britanije zaposlena kao državna službenica

Klix.ba
Samantha i David Cameron (Foto: EPA)
Samantha i David Cameron (Foto: EPA)
Britanski mediji objavili su informaciju da je modna savjetnica Samanthe Cameron (44) zaposlen kao državna službenica, s plaćom od 53.000 funti.

Njena modna savjetnica je Rosie Lyburn (28), nekadašnja manekenka koja je unuka bivšeg političara iz reda konzervativaca Lorda Elliota. Ona je na tu funkciju zaposlena nakon posljednjih izbora.

Lyburn je u kategoriji posebnih savjetnika u državnoj službi sa godišnjom platom od 53.000 funti. Prosječna godišnja plata u Velikoj Britaniji iznosi 26.500 funti.

Slična rasprava o opravdanosti zapošljavanja modne savjetnice za suprugu britanskog premijera vođena je i prije četiri godine, kada je kao stilistica Samanthe Cameron bila zaposlena Isobel Spearmen.

Britanski premijer David Cameron također je kritikovan jer je na račun poreznih obveznika zaposlio konsultanta za imidž. Cameron je na sve većem udaru javnosti, naročito nakon objavljivanja informacija i njegovog priznanja da je nalijedio offshore kompaniju na Panami od svog oca, a da prihode ostvarene na taj način nije prijavio.