Moda i ljepota
321

Modna blogerica Ajla Hodžić: Danas svako može biti "modna ikona"

Piše: L. Č.
(Foto: Aida Redžepagić)
Portal Klix.ba vam predstavlja Ajlu Hodžić, modnu blogericu i autoricu bloga Ma Petite.

Ajla Hodžić je rođena u Bihaću 1991. god. Osnovnu školu završila je u Bosanskoj Otoci, a 2005. godine u Sarajevu upisuje Tursko-bosanski koledž. Trenutno studira na petoj godini Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Pored modnog bloga, Ajla je dvije godine radila i kao model za japansku modnu firmu Nowistyle koja je pokrivala neke od poznatih japanskih brendova.

Blog Ma Petite osnovala je 2011. godine, kada je to bilo još uvijek slabo istraženo tržište na našim prostorima.

"Ni sama nisam bila svjesna šta zapravo znači modni blog i koje sve prednosti nosi sa sobom. U to vrijeme samo sam željela prostor na internetu gdje bih mogla postavljati fotografije odjevnih kombinacija koje sam nosila. Vremenom, upoznala sam sve čari blogerskog svijeta i sve mogućnosti koje nosi", kaže ova modna blogerica.

Dodaje kako postoje osobe iz modnog svijeta koje prati i cijeni njihov rad, ali se trudi inspiraciju pronaći u sebi, a ne u drugima.

"Danas je prisutna takozvana 'fast fashion', moda/trend koji ne traje duže od mjesec dana i teško je biti ukorak sa svim tim brojnim trendovima koji nam se nameću svakodnevno, tako da je moja varijanta mnogo jednostavnija i manje-više jedinstvena. Smatram da danas, prateći modne trendove koji su nam nadohvat ruke, svako može biti 'modna ikona', ali to nije ono što određenu osobu čini modnom ikonom jer onda ne bi bilo ničeg zanimljivog u svijetu mode", kaže Ajla.

U nastavku možete pogledati video koji je ova blogerica snimila u saradnji s modnim fotografom Edvinom Kalićem.

Modne blogerice vani imaju priliku kroz svoj angažman zaraditi novac i pokrenuti prilično unosan biznis, tako što im različite kompanije i brendovi plaćaju određenu naknadu u zamjenu za reklamiranje njihovih proizvoda.

"Modni bloger, neovisno u kojem dijelu svijeta živite, vam nudi onoliko koliko mu se posvetite, kao i u svakom poslu. Modni blog kao hobi može donijeti neku brzu i kratkoročnu zaradu, međutim, ukoliko se posvetite samo vođenju bloga ili modne stranice i još ste neko ko ima ponuditi nešto novo, u modnom svijetu možete podjednako zarađivati iz Sarajeva ili iz New Yorka", kaže Ajla koja je imala priliku da ostvari brojne saradnje s modnim kompanijama iz različitih dijelova svijeta, pa čak i da zaradi preko bloga, no dodaje kako je to bilo kratkoročno jer zbog obaveza na fakultetu se ne stigne u potpunosti posvetiti blogu.

Ipak, ističe kako se uvijek nađe bar malo vremena za modu.

Ajlu Hodžić možete pratiti i na Instagramu.