Moda i ljepota
5

Moda dvadesetih godina prošlog stoljeća: Nakon rata, došla je nova era oblačenja

Klix.ba
Nakon što je 1918. godine završio Prvi svjetski rat, došlo je do ponovnog buđenja svijeta, a sa njim i mode i načina odijevanja. Modni zaokret koji se dogodio dvadesetih godina prošlog stoljeća uveliko je utjecao na današnji modni izričaj zapadne kulture.

Prije dvadesetih godina prošlog stoljeća, moda u istočnoj Evropi bila je prilično rigidna i nepraktična. Stilovi su bili restriktivni i formalni, ne pružajući mnogo prostora da se izrazi vlastita individualnost.

No nakon rata, ljudi su počeli odbacivati te restiktivne modele i počeli njegovati kreativnost i individualnost stila. Žene su počele nositi kraće suknje, a muškarci su se počeli oblačiti neformalnije i opuštenije.

U ratnom i poslijeratnom periodu žene su počinjale da rade i preuzimaju obaveze koje su dotad bile rezervisane samo za muškarce. Bio je to period jačanja feminističkog pokreta, a s mijenjanjem uloge žene u društvu, mijenjali su se i trendovi odijevanja.

Coco Chanel, francuska modna kreatorica i pionirka u svijetu mode dvadesetih je godina zajedno sa drugim poznatim modnim kreatorima tog vremena stvorila novu eru oblačenja žena, praćenu i novim načinom života koji je, u duhu emancipacije i borbe za prava žena, uključivao i dotad nezamislivu upotrebu alkohola i cigareta.

Moda dvadesetih godina bila je inspirisana utjecajem tehnoloških dostignuća i izuma novih materijala, bile su popularne prirodne tkanine poput pamuka i vune, dok je popularnost sportske odjeće znatno rasla među mladim ženama.