Moda i ljepota
0

Mjesta koja biste trebali vidjeti prije nego nestanu

Sarajevo-x.com
Mianmar
Mianmar
Uslijed klimatskih promjena, zagađenosti vazduha i postepenog uništavanja nekih od najljepših mjesta na planeti, naučnici predviđaju skori nestanak nekoliko zadivljujućih destinacija u svijetu. Stoga je redakcija magazina "Conde Nast Traveler" načinila listu od 10 destinacija koje biste trebali posjetiti prije nego što zauvijek nestanu.

[SLIKA]1[/SLIKA]1. Mianmar - U Mianmaru odnosno Burmi, državi u jugoistočnoj Aziji na obalama Bengalskog zaljeva i Andamanskog mora, nalaze se najljepši primjeri budističke umjetnosti i arhitekture. Promjene u klimi i ljudski nemar ugrožavaju ljepote Mianmarskih građevina.

2. Borneo, Indonezija - Obala ovog otoka je zbog mnoštva močvarnih šuma dosta nepristupačna. Borneo je domovina mnogih životinjskih vrsta uključujući i najveću populaciju ugroženih orangutana koji žive na ovom indonezijskom otoku.

[SLIKA]5[/SLIKA]3. Pantanal, Brazil - Jedna od najvećih močvara na svijetu koja je skoro pa nezaštićena od najezde zagađenja i sječe. Stručnjaci smatraju da bi ovaj dio planete mogao za manje od 50 godina nestati.

4. Budimpešta, Mađarska - Jevrejska četvrt u mađarskoj prijestolnici čuva historiju Jevreja kao rijetko koje drugo mjesto u svijetu. Ideja o novim i modernim građevinama u ovom gradu mogla bi ugroziti ovaj kutak historije i kulturne baštine u srcu Budimpešte.

[SLIKA]2[/SLIKA]5. Nacionalni park Everglades na Floridi (SAD) - Ovaj park je već izgubio na svojoj veličini u posljednjih nekoliko godina. Prijeti mu uglavnom brzi industrijski razvoj i sve više rastuća potreba za izgradnjom velikih poslovnih objekata.

6. Bhutan, Jugoistočna Azija - Izolirana himalajska nacija i njene tropske ravnice, raznovrsne šume i mnoštvo raznih divljih životinja ugrožene su klimatskom degradacijom.

[SLIKA]4[/SLIKA]7. Babilon, Irak - Krivac za postepeni nestanak drevnog grada su sve učestalije pljačke i vandalizam. Oskrnavljene su kamene skulpture i predjeli koji su kao nasljedstvo ostavljeni još prije nekoliko stoljeća.

8. Galapagos ostrva, Ekvador - Na ovim ostrvima žive desetine endemskih vrsta životinja i biljaka koje su ugrožene širenjem ljudske populacije.

[SLIKA]6[/SLIKA]9. Sierra Nevada del Coucuy, Kolumbija - Zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja lagano ali sigurno nestaju ledeni vrhovi na ovoj planini, pet velikih glečera, jezera i vodopadi. Sve ljepote ovog mjesta postepeno se gase.

10. Tibet - Kraljevstvo Budizma postalo je najizloženije za HIV te prodaju i konzumaciju raznovrsnih narkotika. Svakim danom Tibet sve više gubi svoju tradiciju i jezik, a novi vladar postaje moderno doba sa svim svojim porocima i negativnim stranama.