Moda i ljepota
104

Missica Bogdana Trifković za Klix.ba: Puno toga sam naučila na Filipinima

Piše: A. Dž.
Miss Earth BiH Bogdana Trifković odlučila je sa čitateljima portala Klix.ba podijeliti utiske nakon povratka sa Filipina, gdje je učestvovala na 21-dnevnom takmičenju za Miss Earth.

Bogdana na početku razgovora za naš portal ističe da su Filipini prelijepa zemlja, sa mnoštvom netaknutih prirodnih bogatstava, te da je presretna što je mogla uživati u svemu tome, jer se takva prilika ne ukazuje često.

"Nažalost, nisam uspjela obići svih 11 filipinskih ostrva, već samo neka. Ipak, zbog izuzetnog gostoprimstva tamošnjeg, posebno domorodačkog, stanovništva, planiram ovu zemlju posjetiti opet. U Bosnu sam se vratila sa mnoštvom lijepih utisaka i iskustava koje sam stekla kroz 21 dan takmičenja. Posljedni dan mog boravka obilježilo je finalno veče izbora za Miss Earth ili 'Coronation Night'", ističe naša sagovornica.

Navodi kako je svaki dan boravka ljepotica koje su se takmičile za Miss Earth u Filipinima bio medijski propraćen.

"Nakon četiri dana provedena na Filipinima ukupno 95 djevojaka podijeljeno je u tri grupe. Ocjenjivane smo na osnovu različitih aktivnosti koje smo svakodnevno obavljale. Djevojke su na najbolji način pokušale predstaviti svoju zemlju. Smatram da sam se sjajno snašla u toj ulozi ambasadora ljepote Bosne i Hercegovine, sudeći, barem, po pozitivnim kritikama organizatora", navodi Bogdana.

Njena grupa imala je priliku posjetiti ostrvo Cebu i uživati u "beskrajno čistom plavom moru". Na tom ostrvu održan je "Eveninig Dress Competition", a Bogdana se predstavila u zlatno-bijeloj haljini naše mlade modne dizajnerice Site Ahmić, koja u poslednje vrijeme postaje sve više poznata po svojim ženstvenim kreacijama.

Pored toga, održan je i Fashion Show pod nazivom "Coctail Dress Competition", koji je trajao dva dana.

"Sve djevojke su naprosto 'sijale' u najboljim haljinama domaćih dizajnera. Još jednom je dokazano da izbor Miss Earth ne traži samo lijepu djevojku, već kompletnu ličnost. Uz Fashion Show održano je i takmičenje u talentu, gdje sam iskoristila priliku pokazati svoje umijeće izvođenja mix dancea i hip-hopa. Najveći utisak na mene ostavila je upravo pobjednica ovog dijela takmičenja. Predstavnica Američkih Djevičanskih Ostrva briljirala je nastupom u originalnom kostimu  Michaela Jacksona", prisjeća se.

Pri povratku na Manilu sve je bilo spremno za održavanje "Swimsuit Competition".

"Na moju veliku radost i oduševljenje, producenti emisije 'Joy Jo E' uručili su mi moju uramljenu fotografiju, kao znak proglašenja Miss fotogeničnosti njihove TV stanice", dodaje Bogdana.

U sklopu izbora održalo se mnogo aktivnosti nevezanih za samo takmičenje. U dva navrata djevojke su posjetile škole u ruralnim dijelovima Filipina.

"Zaista je teško doživjeti situaciju kada vidite u kakvim uslovima djeca borave i pohađaju školu. Ipak, vidjevši osmjeh na njihovom licu kroz naše zajedničko druženje, naučila sam koliko male stvari čine život sretnim. Ova djeca naučila su me mnogo toga. Tradicionalni filipinski ples savladala sam uz njihovu i pomoć pobjednice ovog prestžnog takmičenja. Jamie, Miss Earth Filipina postala je jedna od mojih boljih prijateljica", priča Bogdana, koja se također sprijateljila i sa missicama iz Austrije, Belgije i Kanade, što joj je bilo od velike pomoći pri izvršavanju svakodnevnih obaveza.

Poslednja sedmica boravka na Filipinima bila je posvećena isključivo radu na koreografiji za finalno veče.

"To mi je bila omiljena sedmica jer sam mogla raditi ono u čemu se najbolje snalazim. Nisam se uspjela plasirati u top 16, ali znam da sam dala sve od sebe i ostavila pozitivan utisak. Moram naglasiti kako sam shvatila da na ovako velikom takmičenju morate imati i podršku države, jer su lobiranja tu normalna stvar", ocjenjuje ona.

Nova Miss Earth 2014. postala je predstavnica domaćina, Miss Earth Filipina, dok su se titulama pratilja okitile Miss Earth SAD-a, Venecuele i Rusije.