Snežana nije prošla u top 25
0

Miss svijeta 2010. je Alexandria Mills iz SAD-a

Priredila: Adisa Pobrić
Foto: Reuters
Foto: MissWorld.com
U veličanstvenoj dvorani teatra Crown u kineskom gradu Sanya na otoku Hainan održan je jubilarni 60. izbor Miss svijeta. Miss svijeta 2010. je predstavnica Sjedinjenih Američkih Država, Alexandria Mills. Predstavnica BiH, Snežana Prorok, nije prošla među 25 najljepših.

Prva pratilja je Miss Bocvane Adriana Vasini, a druga Miss Venecuele Emma Wareus.

Alexandria Mills ima 18 godina, završila je srednju školu i želi postati učiteljica. Voli putovanja, fotografiju, svira francuski rog, a životni moto joj je: "Najbolje stvari u životu vrijedne su čekanja, borbe i vjere i nikad od njih ne treba odustati."

Miss SAD-a je vegetarijanka, strastvena pjevačica, ljubiteljica talijanske kuhinje, a za sebe kaže da je pozitivna osoba, spontana i otvorena. Namjerava proputovati svijetom.

Show je počeo uz svjetske plesove i šarene kostime, bubnjeve i gibanje kukovima. Potom su predstavljeni članovi žirija, a posebnim aplauzom pozdravljena je Denise Perrier, Miss svijeta daleke 1953. godine.

Nakon toga se publika u dvorani, ali i milijarde onih pored malih ekrana, podsjetila na podizbore koji su se dešavali proteklih mjesec dana, koliko su djevojke bile na pripremama u Kini.

Carlos Aponte izveo je vječni hit "Time to Say Goodbye", a onda su proglašene finalistice izbora.

Paragvaj, Sv. Lucia, Holandija, Kanada, Francuska, Bahami, Kolumbija, Rusija, Tajland, Južna Afrika, Mongolija, Francuska Polinezija, Škotska, Venecuela, Namibija, Italija, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Kina i Bocvana pridružile su se djevojkama koje su pobijedile u podizborima, a to su: Miss Kenije kao pobjednica izbora Ljepota sa svrhom, Miss Norveške kao top model, Miss Portorika kao pobjednica takmičenja Beach Beauty, Miss Irske kao najveći talent i Miss Sjeverne Irske kao Miss sporta.

Lista od 25 ljepotica svedena je onda na sedam ljepotica koje su dobile najviše ocjene. Među njima su se našle: Miss Venecuele, Miss Irske, Miss Kine, Miss Italije, Miss Norveške, Miss SAD-a i Miss Bocvane.

Kad se lista svela na pet, dalje su prošle Miss Venecuele, Bocvane, SAD-a, Irske i Kine.

Pred samo proglašenje Miss svijeta 2010, prošlogodišnja misica, Kaiane Aldorino s Gibraltara, imala je priliku da se zahvali svima onima koji su joj godinu "vladavine" učinili divnom. Nakon svega predala je krunu novoj misici.