Naime, istraživači su natapali spužve i krpe u kanalizacijskoj tečnosti, koja je bila prepuna fekalnih bakterija, virusa, parazita i bakterijskih spora, uključujući i spore Bacillus cereus – koje su poznate kao veoma otporne na toplotu, hemikalije, pa čak i radijaciju.
Mikrovalna pećnica, podešena na maksimalnu snagu, u roku od dvije minute je ubila ili deaktivirala 99 procenata živućih patogena. Bilo je potrebno oko četiri minute da budu uništene i spore Bacillus cereus.
''Ljudi obično stavljaju svoje spužve i krpe u sudopere, ali ako ih zaista žele dekontaminirati, a ne samo očistiti, onda trebaju koristiti mikrovalnu pećnicu'', navodi Gabriel Bitton, profesor ekološkog inženjeringa sa Uinverziteta Florida.
Studija je objavljena u decembarskom broju magazina Journal of Environmental Health.
Druga istraživanja o ovoj temi su pokazala da su spužve i kuhinjske krpe uobičajeni prijenosnici opasnih patogena iz jaja, mesa i druge hrane. Vlažni objekti im pogoduju u razvoju.
Istraživači predlažu da se objekti prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu, trebaju nakvasiti, jer voda zagrijana u mikrovalnoj prećnici igra bitnu ulogu u sterilizaciji.