Moda i ljepota
0

Menstruacija bi mogla postati stvar izbora

Sarajevo-x.com
Prva kontracepcijska pilula pod nazivom "Lybrel" koja zaustavlja mjesečno krvarenje kod žena dobila je i zvanično odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). Pilula se konzumira jednom dnevno tokom 21 dana, a ženu oslobađa mjesečnog ciklusa i spriječava neželjenu trudnoću.

"Lybrel" je prva pilula ove vrste koja je dobila zvaničnu dozvolu američke Agencije za hranu i lijekove od kako su na tržište izašle kontracepcijske tablete 1960. godine. Proizvođač ove pilule je "Wyeth Pharmaceuticals", a osmišljena je tako da zaustavlja mjesečno krvarenje žene, štiti od neželjene trudnoće i može se konzumirati bez godišnje pauze.

Iz FDA pak naglašavaju da pilula nije dobra za svaku ženu. Naime, mnoge ispitanice koje su učestvovale u studijama i istraživanjima ovoga lijeka nisu uspijele podnijeti promjene u organizmu, izostanak krvarenja i povremene odljeve krvi koji su znali nastupiti.

Nakon godine dana upotrebe tableta, čak 60% žena, sudionica istraživanja nema više menstruaciju, a 20% njih ima samo djelomično menstrualni ciklus.

Wyeth u julu ove godine namjerava započeti prodaju ovih tableta. Kutija "Lybrela" sadrži 28 pilula, a proizvođači tvrde da se u njima nalazi smanjena doza hormona koji su obično dio svih kontracepcijskih pilula.

Studije su pokazale da je "Lybrel" jednako efikasan u prevenciji trudnoće kao i sve druge tradicionalne kontracepcijske pilule do sada. Bilo kako bilo, korisnice ove pilule riješit će se mjesečnih krvarenja tako da će za njih i biti teže prepoznati da li su trudne ili ne.

Većina žena koje konzumiraju kontracepcijske pilule čine to kako bi izbjegle neželjenu trudnoću. Neke od njih pak, hormonalnom kontracepcijom pokušavaju riješiti dermatološke probleme ili ublažiti bolove tokom menstrualnog ciklusa.

Ove tablete mogle bi također biti rješenje za dugoročno eliminisanje PMS-a. Za one koji ne znaju, PMS ili predmenstrualni sindrom označava cikličku pojavu određenih smetnji - od glavobolje do emotivnih ili psiholoških problema.