Zvorničke "Tri cure"
63

Maštovit i unikatan ručno rađeni nakit Perse Lazić

Piše: A. Dž.
Persa Lazić, zdravstvena radnica iz Zvornika, uspješno je pretočila svoju kreativnost u maštovite komade unikatnog nakita, koji odiše smjelošću i jedinstvenim stilom.

Persa je prije nekoliko mjeseci pokrenula brand pod nazivom "Tri cure" iza kojeg, uz Persu, stoje i njene dvije kćerke. Tina je zadužena za fotografije, a Tanji je pripao posao ažuriranja Facebook stranice putem koje plasiraju i prodaju svoje proizvode.

Porodični hobi

Sve je počelo slučajno, kada se Persi u rukama našao ručno rađen broš. "Posmatrala sam ga i onda mi se javila ideja da kćerkama napravim nešto drugačiji broš, one su bile oduševljene. Tako sam počela praviti broševe, šnale, rajfove, ogrlice i drugi nakit, a rekacije mojih prijateljica su bile i više nego pozitivne", kaže Persa.

Tako je porodični hobi prerastao u ljubav i potpunu posvećenost da se damama izmami osmijeh na lice. A inspiraciju za unikatne komade, kaže, nije teško pronaći. Ona je svuda oko nas.

"Vrlo često me priroda inspiriše, naprimjer nekada radim broševe prema cvijeću, boje u prirodi pokreću kreativni dio mozga i onda vam samo trebaju spretni prsti, malo materijala i beskonačno puno mašte i već se niste ni razbudili od sanjarenja, a u vašim rukama je mali ručni rad. Niko nema ekskluzivno pravo na stil, ali se trudimo biti svoje i to je, izgleda, jedini pravi način da ručni rad nađe put ka nečijem srcu", priča Lazić.

Pri izradi nakita, Persa koristi razne vrste platna, dugmad, metal, kožu, konce, žicu, perlice i ostale dodatke za nakit.

Sve je moguće reciklirati

"Najviše volim da oživim davno odbačene odjevne predmete, razne trake, komadiće preostalog materijala koje su šnajderke davno bacile u ćošak i udahnem im novi izgled u vidu nekog broša, jer vjerujem da je sve moguće reciklirati, a da je moda najrecikliranija umjetnost. Ja sam lično veliki zaljubljenik u broševe pa bih možda njih izdvojila kao okosnicu mog rada", kaže Persa.

Ručno rađen nakit ima kvalitet, ljepotu i trajnost po kojoj se izdvaja od jeftinog nakita. Stoga joj, ističe, nije teško pronaći kupce.

"Čini mi se da upravo dolazi vrijeme kada dame odbijaju da budu dio mase i žele biti samo svoje, što mene raduje. Vrlo često mi se dešava da me kontaktiraju sa određenom idejom i ja sam vrlo otvorena za takav vid saradnje, jer je kreativnost izuzetna kada je više glava uključeno. Također sam veoma sretna kada vidim kako se smjeliji i ekstravagantniji komadi također traže, jer mi to govori da ne žele sve dame biti ugodno ušuškane ispod "već viđenog" i da je smjelost u modi", ističe Lazić.

Ukoliko vam se svidjelo nešto od onoga što vam donosimo u fotogaleriji, "Tri cure" možete kontaktirati preko Facebook stranice.