Zbog negativnih komentara
0

Magazin FHM povlači rasističku naslovnicu za mart

Sarajevo-x.com
Sporna naslovnica
Sporna naslovnica
Magazin FHM morao je povući naslovnicu za filipinsko izdanje zbog žalbi da je rasistička. Problem je nastao kada su čitatelji imali priliku da pogledaju naslovnicu na Facebooku na kojoj je bijela manekenka okružena crnim kolegicama, a ispod je naslov "Izlazak iz sijenki".

Na društvenim mrežama pokrenut je val komentara nezadovoljnih zbog rasističke fotografije. Ubrzo zatim magazin FHM je objavio zvanično obavještenje na svom web siteu koje se tiče sporne naslovnice

"U nedelju 25. marta smo objavili naslovnicu martovskog izdanja sa Belom Padillom na našoj Facebook stranici. Samo nekoliko sati kasnije vidjeli smo komentare koji su uključivali i optužbe za rasizam. Sve smo uzeli u obzir i odlučili da se odnosimo prema problemu sa određenom osjetljivošću i shvatamo da je došlo do zabune. U martu će biti nova naslovnica, a mi se nadamo da ćemo svi imati razumnosti i osjetljivosti po takvim pitanjima idući put", navodi se u izjavi, prenosi američki portal Huffington Post.

Urednici magazina FHM dodali su da se izvinjavaju Beli Padilli ukoliko su joj uzrokovali nepotreban stres.

Bela Padilla je branila magazin u intervjuu za BBC i ponavljala da čitaoci moraju da pročitaju članak da bi razumjeli fotografiju. Takođe je dodala da su dvije djevojke obojene da izgledaju tamnije od nje.