Od Guccija do Versacea
0

Luksuz će sljedeće zime dominirati muškom modom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Versace (Foto: AP)
Bezvremeni kaputi od kašmira i kožne jakne za sljedeću zimu predstavljeni su na milanskoj sedmici mode, kojom se jasno dalo do znanja da u ovom talijanskom gradu nema mjesta za sportske kreacije.

Dizajneri su pokušali unijeti inovacije u konvencionalni stil odijevanja muškaraca, a prema stavu modne kuće Emporio Armani, svi muškarci izgledaju isto i trebaju ponovo pronaći svoju ličnost.

Muška moda pogođena krizom

Pokazalo se da je talijanska muška modna industrija teže je pogođena globalnom krizom nego ženska, posebno odijela i kravate.

Dizajner Massimiliano Giornetti za Ferragamo izmiješao je tradiciju i moderni stil kombinujući pletenje sa kožnim detaljima, a džempere od kašmira sa casual-šik odijelima.

"Elementi koji čine mušku garderobu ne mijenjaju se toliko tokom vremena, tako da biste se razvijali, morate unijeti inovacije u ono što već imate", objasnio je Tomas Maier, kreativni direktor Bottega Venete, čija kolekcija obuhvata pletene materijale i ispranu starinsku kožu.

Skupi materijali Guccijevih modela

Ekscentrična Frida Giannini, Guccijeva dizajnerica, predstavila je skupe materijale, poput krokodilske kože i modele inspirisane atmosferom rock zvijezda sedamdesetih. Nije nedostajalo ni svile i džepnih maramica.

U modu se vraćaju odijela koja odražavaju oblik tijela, a trend će biti i jakne koje se nose uz mekane veste umjesto uz košulje i kravate.

Giorgio Armani se odlučio za blaže oblike svoje totalno sive kolekcije, koja je obuhvatala duže jakne i šire hlače.

Roberto Cavalli je odabrao izgled iz sedamdesetih sa svojim baršunastim i antilop odijelima, te čizmama u američkom stilu.

Velike naramenice, preveliki gornji dijelovi i geometrijski uzorci bili su osnovni u Pradinoj kolekciji, čiji je dvospratni salon privukao brojne kritičare.

Futuristička moda Donatelle Versace

Casual stil je bio zabranjen kod Versacea, gdje je Donatella kreirala futurističku trodimenzionalnu modu, koja donekle podsjeća na onu iz Avatara.

Dolce & Gabbana su oslikali traper i predstavili vunene jakne ispranih boja koje se mogu obaviti oko tijela i učiniti ga mladalačkim i optimističnim.

Ermenegildo Zegna je prikazao detalje iz kolekcije inspirisane Kinom, uključujući torbicu za iPad koja se nosi na ramenu.

Odjeća za zimu 2011/2012. ima visoke kragne koje će moderne muškarce štititi od hladnoće, a poneki su prožeti i krznom. Kaputi su uglavnom u "military" stilu, dok neki podsjećaju na vampirske.