Stručnjaci alarmiraju
0

London Fashion Week promoviše "kost i kožu"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Psihijatri Kraljevskog koledža iz Londona upozorili su da Sedmica mode u ovom gradu promoviše mršave djevojke, te upozorili na hitnu akciju da se web stranicama koje podržavaju anoreksiju zabrani rad.

Sedmice mode i web stranice zajedno promovišu poremećaje u ishrani, ističu iz koledža i pozivaju ministre da se pozabave ovim problemom čija popularnost stalno raste.

Web sajtovi "pro-ana" i "pro-mia", koji ohrabruju na anoreksiju i bulimiju, savjetuju mladim ženama na koji način da izgube težinu, te prikazuju slike opasno mršavih mladih modela.

Britanski koledž se zalaže i za pokretanje kampanje koja će osvijestiti roditelje i djecu o opasnostima koje nose ovakvi sadržaji, saznaje Telegraph.

Profesor Ulrike Schmidt o ovom problemu kaže: "Web stranice pro-ana i pro-mia opisuju anoreksiju i bulimiju kao životni izbor, a ne kao ozbiljne mentalne poremećaje. Istraživanja pokazuju da njihovo pregledanje i kod zdravih mladih žena izaziva loše raspoloženje, manjak samopouzdanja i povećava nezadovoljstvo vlastitim tijelom."

"Na isti način modni događaji poput London Fashion Weeka pokazuju mršave žene. Mi smo veoma zabrinuti nedovoljnim medicinskim pregledima modela kojima okruženje mršavost postavlja kao normu", navodi profesor.