Maskarama prijeti kraj
0

Lijek koji produžuje trepavice

Sarajevo-x.com
Lijek koji se inače koristi u borbi protiv bolesti očiju mogao bi s tržišta izbaciti popularnu maskaru, zbog mogućnosti da istovremeno produžuje trepavice.

Naučnici su ubijeđeni da bi se Lumigan, koji se koristi u liječenju glaukoma, mogao upotrijebiti kao kozmetički preparat u Sjedinjenim Državama.

Interes za kozmetičkim potencijalom ovog lijeka počeo je rasti kad je uočeno da trepavice mnogih pacijenata oboljelih od glaukoma rastu mnogo brže nego što je očekivano, piše Daily Mail. Ovaj očigledni efekat lijeka posebno je došao do izražaja kod onih kojima je tretirano samo jedno oko. Kod njih su tako trepavice na jednom oku bile deblje, duže i tamnije.

Na testiranju na Univerzitetu u Miamiju, lijek poznat i kao bimatoprost pomiješan je sa gelom i dat konzumentima da ga nanesu na jedno oko, a drugi gel, koji nije imao ovaj učinak, na drugo. Trepavice tretirane bimatoprostom rasle su u prosjeku 2 milimetra u šest mjeseci, što je dvaput brže nego kod drugih.

Još uvijek nije poznato kako je ovo moguće, ali se smatra da bi lijek mogao biti od koristi i onima koji su izgubili trepavice. Trenutno se na Bradford univerzitetu rade ispitivanja popratnih pojava medikamenta.