Za rođendan i autobiografija
0

Kreator Wolfgang Joop slavi 65. rođendan

Sarajevo-x.com
Modni dizajner Wolfgang Joop koji je decenijama nametao modne trendove, kreirao nakit, parfeme, namještaj, pa čak i slavine za vodu, danas, 18. novembra, slavi svoj 65 rođendan.

Još kao dijete imao je izražen talenat za crtanje. Satima je znao sjediti i crtati, a nesebično je pružao pomoć iz likovne kulture svim školskim kolegama.

"Morao sam sjedati pored onih koji su bili malo deblji i s njima se sprijateljiti. Onda sam tim debljim učenicima slikao gole žene, jer nisu imali djevojku“, kaže Joop, prenosi Deutsche Welle.

Iako je po završetku škole upisao čak dva studija, odlučio je oba prekinuti, te se okušati u svijetu mode. Na samom početku bilježio je sjajne rezultate i više puta bio nagrađivan, a na međunarodnu scenu se uspio probiti 1987. godine sa kolekcijom krzna.

Od tada pa sve do danas on je 'veliko' ime u svijetu mode. Danas Wolfgang slavi svoj 65. rođendan, te kaže kako se bez obzira na sve mora sprijateljiti sa starošću.

„Moraš se sprijateljiti sa starošću jer ćeš se borbu protiv nje svakako izgubiti. To se treba trenirati što je moguće ranije. Što se prije počne s treningom, bolje se s tim izlazi na kraj“.

Modnu marku 'Joop' Wolfgang je kreirao prije deset godina, a samo nekoliko godina kasnije on kreira ekskluzivnu modnu kolekciju za žene, nazvanu 'Wunderkind'.

Također, za Wolfgangov 65-ti rođendan objavljena je i njegova autobiografija pod nazivom "Wolfgang Joop – čudesno dijete 14476 Potsdam".

Ovaj slavni modni kreator trenutno i živi u Potsdamu, gradu u Njemačkoj, gdje je i odrastao.