"Reject your reality"
90

Kreativna fuzija frizure, šminke, odjeće, fotografije i scenografije

Klix.ba
(Foto: Eldar Nurković)
Uspješan modni koncept podrazumijeva podudaranje umjetničkih aspekata poput frizure, šminke, odjeće, fotografije i scenografije. Za dobar prozivod potrebno je da se sve te stvari slože, a dizajnerica Una Čilić, fotograf Eldar Nurković i frizer Adnel Mešić pretvorili su svoje vizije o raznim nijansama stvarnosti u izvanredan proizvod.

Njihova namjera nije stvarati nove pravce i trendove. Mašta i zajednička demonstracija kreativnosti, stručnosti, ideje i prijateljstva proizvela je modnu viziju pod nazivom "Reject your reality".

"Napraviti suknju ili haljinu, obući je manekenki i slikati je pored bazena, nikada nije bila moja ideja mode. Ono što sam željela prikazati jeste cijeli kreativni koncept u kojem je neki komad odjeće povezan sa prostorom, kao i sa ljudima koji će da ga nose. Ovaj projekt je samim tim specifičan jer su se u ulozi prezentera našle moje prijateljice koje se ne bave manekenstvom i koje su nam dale cijelu ideju o nekoj drugoj realnosti“ kaže Una Čilić, dizajnerica odjeće korištene na snimanju.

Fotografije su rađene na raznim lokacijama po Bosni i Hercegovini, kao i u Mađarskoj, a za njihovu uspješnost zaslužan je fotograf Eldar Nurković, koji se također pobrinuo i za scenografiju.

"Odstupanje od konvencionalnog, izuzimajući sama pravila fotografije, kao i korištenje specifičnih lokacija, pružilo mi je mogućnost da iskoristim kreativnu slobodu, na osnovu koje smo i dobili ove fotografije. Pored same tehnike i modela, lokacije snimanja su veoma bitne, a za jednu od njih moramo se posebno zahvaliti rukovodstvu Muzeja Bitka na Neretvi u Jablanici“, navodi Nurković.

Za muški dio koncepta pobrinuo se maneken Tarik Šubara, bosanski predstavnik na prestižnom takmičenju "Manhunt International" koje se održavalo na Tajlandu, gdje je Tarik kroz razne angažmane dobio šansu za nastavak svoje karijere.

Neobične frizure djelo su jednog od uspješnijih frizera u Bosni i Hercegovini Adnela Mešića, koji ističe kako mu je uvijek veliko zadovoljstvo raditi tematske stajlinge i frizure. Nakit nošen na fotografijama djelo je Galerije Slatko Malo.

Una, Eldar i Adnel već rade na razvoju ideja za naredni koncept kojim će fuzijom raznih elemenata predstaviti putovanje kroz jedan dio historije Bosne i Hercegovine. Njihove zajedničke radove moguće je pogledati na FB stranicama Unfactory i E-Studio.