Moda i ljepota
15

Kreativka Branislava Gajić: Face painting je idealan za Noć vještica

Piše: M. Radanović
Face painting kao način oslikavanja lica bojama i motivima sve je više zastupljen na rođendanima, maskenbalima, modnim revijama i drugim oblicima zabava, a najviše kod djece.

Branislava Gajić završila je fakultet za dizajn u Firenci, a svojim vještim rukama na licima oslikava gusare, likove iz crtića, Hello Kitty, razne životinje, paukove mreže, cvijeće i druge zanimljive motive. Za to koristi profesionalne boje koje su kvalitetne, sigurne za rad i ne stvaraju alergijske reakcije

"Face painting predstavlja pravu radost za mališane, ali i za odrasle. Iako je to kod nas još uvijek relativno nova stvar ima dosta i odraslih osoba koje su zainteresovane za oslikavanje lica. To su uglavnom događaji kao što su rođendani i djevojačke večeri, ali u posljednje vrijeme oslikavam i trudničke stomake što je u svijetu potpuni hit. Majke žele da zabilježe taj trenutak i da jednoga dana djeci pokažu kako su im oslikale 'kućicu' dok su bili u stomaku", priča ova kreativka za Klix.ba.

Ona kaže da je dječije uzbuđenje kada vide oslikani lik nemoguće opisati. Sve to radi specijalnim kistovima različitih oblika i veličina, te sa profesionalnim bojama jer je zdravlje na prvom mjestu. Za djevojačke večeri i slične izlaske koristi i specijalne UV boje koje svijetle u mraku čime se buduće mlade i njihove prijateljice uvijek oduševe.

Najzahtjevnijim crtežom Branislava smatra Halloween motive, koji su ovih dana sve više popularni.

"Najzahtjevnijim smatram priloženi Halloween crtež, jer je rađen na zadatu temu i kombinacija je ogrlice i motiva na licu, Prilagođen je temi, ali nije agresivan i zastrašujući, već je prilično glamurozan", priča Branislava.

Ona dodaje da svima koji planiraju sami da se šminkaju za Noć vještica preporučuje korištenje isključivo profesionalnih boja, odnosno kvalitetne šminke.

"Ukoliko se žele sami šminkati, preporučujem profesionalne boje, ne mora to biti čitav set, dovoljne su dvije i neki jednostavniji motiv. Najbitnije da se radi provjerenom šminkom. Boje je lako skinuti vlažnom maramicom, sapunom ili toplom vodom", kaže naša sagovornica.

Svima koji žele sami da naprave maske za najstrašniju noć u godini, Branislava preporučuje crteže paukove mreže i bundeve.

"Kao podlogu nanesite zelenu i narandžastu boju spužvicom, neka se stapaju tj. neka ne bude naglih prelaza. Zatim nacrtajte mrežu i pauka kako visi, crnom bojom tanjim kistom. Kada se motiv osuši, bijelom bojom pauku dodajte oči . Možete dodati i bundevicu, narandžasti krug, zelena peteljka, kada se osuši dodajte crvene linije kako bi naglasili oblik. Na kraju sve motive doradite bijelom bojom kao na crtežu", objašnjava Branislava.

Maske za noć vještica moguće je lako nabaviti, ali zašto ne biti kreativan? Uz malo volje, truda i strpljenja napravite sami svoju originalnu masku i izgledajte jedinstveno.