Moda i ljepota
9

Kralj avangarde: Aleksey Zalevskiy svojim kreacijama ostavlja bez teksta

Piše: M. N.
(Foto: EPA)
Aleksey Zalevskiy je poznati ukrajinski dizajner koji svojim čudnim i pomalo luckastim kreacijama ostavlja ljude bez daha ali i često bez teksta. Proglasili su ga "kraljem avangarde" ali i "užasnim djetetom ukrajinske mode".

Uvijek nanovo uspijeva šokirati publiku i izazvati interese velikog broja medija. On nije samo dizajner, on producira svaki svoj modni show.

Aleksey nikada vas ne ostavlja ravnodušnim, a to je bio slučaj i sa njegovim posljednjim showom kada je predstavio kolekciju za proljeće/ljeto 2015 na ukrajinskoj sedmici mode u Kijevu.

Odvažni šeširi, električne narandžaste i žute boje, asimetrične linije, opuštene siluete, su ono što opisuje njegovu posljednju liniju.

Aleksey je prvu kolekciju predstavio 1993. godine, a onda je svake naredne dvije godine iznenađivao nanovo. Učestvovao je u prikupljanju sredstava za pomoć ljudima koji imaju AIDS, te je dizajnirao i kutiju Glamour cigareta. Sarađivao je i sa ukrajinskim televizijama u showovima "Borba plavuša", "Očajne kućanice", i "Zvijezda+Zvijezda".