Moda i ljepota
0

Klimatske promjene utječu na zdravlje

Klix.ba
Zdravlje miliona ljudi će biti narušeno ako globalna temperatura nastavi sa svojim rastom, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Povećanje temperature potaknut će širenje bolesti koje nastaju u močvarnim predjelima i koje se prenose putem insekata i ostalih životinja.

Pored širenja raznih bolesti, pogotovo malarije, promjena temperature će utjecati i na razinu padavina što će se drastično odraziti i na agrokulturu.

Prema nekim istraživanjima temperatura bi do 2030. godine trebala porasti za par stepeni, što će biti posljedica tzv. efekta staklenika kojeg stvaraju velike količine otrovnih plinova u atmosferi, kao što je karbon dioksid.

Jedan od većih problema će očito biti i malarija, koja u nekim zemljama već poprima oblike epidemije. Povećanje temperature će također prenosnicima malarije, tj. komarcima, omogućiti razmnožavanje i povećavanje populacije u zemljama koje do sada uopšte nisu imali ovakvih problema.

Ipak neke zemlje, poput Kine, bi mogle i profitirati zbog ove promjene klime, dok će na primjer Indija, Bangladeš, Myanmar i Vijetnam biti oštećeni zbog smanjivanja monsunskih kiša od kojih u velikoj mjeri zavise zbog uzgajanja riže.