Moda i ljepota
0

Kina suočena s najvećim odlivom mozgova na svijetu

FENA
Kina pati od najtežeg odliva mozgova na svijetu, javili su državni mediji. Oko dvije trećine Kineza koji su studirali u inostranstvu od 1980-ih odlučilo je da se ne vrati u domovinu, javile su u utorak novine China Daily.

Ta brojka, koju je za novine prikupila Akademija društvenih nauka u Pekingu, najviša je na svijetu. Kina je sada "u očajničkoj potrebi za ljudima sa stručnošću", izjavio je Li Xiaoli, autor izvještaja, za novine, prenosi BBC.

"To je veliki gubitak za Kinu - vidjeti da dobro obrazovani profesionalci napuštaju zemlju nakon što je ona puno uložila u njih", izjavio je Li Xiaoli.

Od 2002. svake godine je odlazilo više od 100.000 studenata da studira u inostranstvu, ali broj povratnika iznosio samo 20 do 30 hiljada, procjenjuje se u izvještaju.

Novine su primijetile da je, do izvjesnog obima, taj trend neizbježan jer odražava kinesku rastuću integraciju s ostatkom svijeta. U uvodniku novine, međutim, pišu kako vlada treba učiniti više na ohrabrivanju tih migranata da se vrate kućama.

"Brojni talentovani Kinezi emigrirali su izvan zemlje jer nisu imali priliku u njoj. Vrijeme je da pokrenemo migraciju u suprotnom smjeru", piše China Daily u uvodniku.

Oko 35 miliona ljudi kineskog porijekla živi u više od 150 zemalja širom svijeta, navodi se izvještaju.