Moda i ljepota
0

Kalendar sa ženskim genitalijama izazvao buru u Italiji

Sarajevo-x.com
Oliviero Toscani (Foto: AFP)
Oliviero Toscani (Foto: AFP)
Kontroverzni talijanski fotograf Oliviero Toscani, koji se proslavio radeći za modnu marku Benetton, prošle sedmice je objavio kalendar "zapuštene ljepote", koji je naišao na burno negodovanje javnosti.

Toscani se usudio da u prodaju pusti kalendar sa fotografijama ženskog međunožja, snimljenog sasvim izbliza.

Kalendar je šokirao Italiju, a feministice su zatražile da se cenzuriše.

Kolekcija fotografija nazvana "Genitalni trougao" promoviše udruženje toskanskih kožara, koji se ponose prirodnim metodama štavljenja kože, a snimke su željeli iskoristiti kao simbole neukroćene ženske ljepote.

Ipak, talijanska javnost kalendar je shvatila kao neetičan i nazvala ga vrijeđanjem digniteta žene.

"Bijesni smo ovim primjerom javnog iskorištavanja ženskog tijela", kazala je Roberta Gavagna iz udruženja protiv porodičnog nasilja Artemisia. "Je li to Toskanci sugerišu da je suština žene u njenim genitalijama?"

Fotograf iz Milana za AFP je izjavio da je želio prikazati licemjerje fotografija visoke mode kalendarom koji za svaki mjesec prikazuje različito žensko međunožje, svako u prirodnom obliku.

"Želio sam 'deglamurizirati' klasičnu fotografiju modne industrije, gdje žene u visokim potpeticama poziraju uz jarko crveni ruž na usnama i sve im je otkriveno osim genitalnog trougla, stvarnog srca zavođenja", riječi su 69-godišnjaka.