Moda i ljepota
0

Kako izabrati odgovarajuće sunčane naočale

Sarajevo-x.com
Stižu nam ljepši dani kada ćemo imati više prilika uživati u toplini sunčeve svjetlosti, ali i kada ćemo više trebati zaštitu od UV zraka. Zbog toga stručnjaci preporučuju da svoje oči sakrijemo iza odgovarajućih sunčanih naočala. Ali kako to učiniti? Magazin Woman's Day nudi četiri jednostavna, ali vrlo bitna savjeta.

Najvažnija je UV zaštita

Kako ne postoji industrijski standard za UV oznake, tako da se ne može tačno znati koliko je neki natpis o tome zaista tačan. Stoga je najsigurnija opcije odabir sunčanih naočala na kojima umjesto samo "UV zaštita" piše "99% ili 100% zaštita od ultraljubičastih zraka".

Neka budu tamne

Ako se pogledate u ogledalo nakon što ste stavili sunčane naočale, a kroz njih jasno vidite svoje oči, onda one najvjerovatnije neće dovoljno blokirati svjetlost.

Važan je okvir

Vodite računa da vam naočale ne spadaju, odnosno da ne kližu s nosa. Osim što je to iritantno, istovremeno je i opasno, pošto će klizanjem naočala niz nos oči i dio lica oko njih biti izloženi UV zrakama.

Ako je moguće, neka vam pri kupovini pomognu stručnjaci

Iako je to skuplja opcija, kupovinom sunčanih naočala u prodavnicama umjesto na pijacama ili kod uličnih prodavača donijet će vam mnogo dobrog. Stručnjaci će vam iz prve ruke prenijeti koliko su kvalitetne vaše naočale, ali i to da li odgovaraju vašem licu.