Moda i ljepota
0

Kafa ne povećava rizik od visokog pritiska

VOA/Sarajevo-X
Žene koje piju gazirana pića sa kofeinom će možda povećati mogućnost infarkta ili moždanog udara, dok one koje piju kafu, nisu izložene ovakvom riziku, otkriveno je u najnovijem istraživanju objavljenom ove sedmice.

Evo dobre vijesti za žene koje piju kafu. Konzumiranje kafe ne povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, kaže se istraživanju objavljenog u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja. Istraživanje je trajalo 12 godina i u njega je bilo uključeno 150 hiljada žena.

Dr. Wolfgang Winekelmayer i njegove kolege, očekivali su da će pronaći vezu izmedju kafeina i većeg rizika od hipertenzije.

Dr. Wolfgang Winkelmayer: "Ako ništa drugo, povezali smo konzumiranje kafe sa smanjenim rizikom od hipertenzije, jer su žene koje su pile više kafe imale manje šansi da imaju visok krvni pritisak. "

Dr. Winkelmayer i njegovo osoblje su otkrili da čak i kod žena koje su pile šest ili više šolja kafe dnevno nije bio povećan rizik od povišenog krvnog pritiska. Ali, situacija nije bila takva sa ženama koje su pile gazirana pića sa kafeinom.

Dr. Wolfgang Winkelmayer: "Otkrili smo da su žene koje su pile gazirna pića sa kafeinom, obična ili dijetalna, bez razlike, bile više izložene riziku od povećanog krvnog pritiska."

Konzumiranje obične cole povećava rizik kod starijih žena za 44%, a 28% kod mlađih žena. Međutim, Dr. Winkelmayer navodi da je potrebno nastaviti istraživanje da bi se utvrdilo zašto do toga dolazi.

Dr. Wolfgang Winkelmayer: "Ne bih da donosim preuranjene zaključke. Zaista mislim da treba nastaviti sa istraživanjem kako bi utvrdili ove zaključke."

Međutim, Dr.Winkelmayer kaže da su njegova otkrića koja se odnose na kafein jasna. Američko udruženje gaziranih pića je objavilo da postoje i drugi faktori koji utječu na povišeni krvni pritisak: način života, stres i ostale zdravstveni faktori. Oni navode da treba sprovesti istraživanje koje će definisati odnos važnosti ovih faktora i konzumacije gaziranih pića na povećani krvni pritisak.